Tvrdnje naučnika
4

Djeca uz televiziju mogu naučiti da se hrane zdravije

DP
Naučiti djecu da umjesto ukusnih grickalica biraju zdravije i hranljivije namirnice nije lak posao.

Jedan od najkomplikovanijih zadataka svakog roditelja je pokušati uvjeriti svoju djecu da jedu zdravu hranu umjesto junk fooda, i što je još složenije, naučiti ih da uživaju u njoj.

Jedno naučno istraživanje, koje prenosi Bright Side, objašnjava metodu pomoću koje roditelji mogu iskoristiti televiziju kao ispomoć da njihova djeca zavole zdravu hranu. Koliko god se to činilo nevjerovatnim, televizija vam može biti saveznik u borbi da vaša djeca počnu jesti zdrave obroke.

Možda se pitate: "Kako mi televizija može pomoći da moje dijete jede zdravije?" Odgovor je jednostavniji nego što možete zamisliti, samo morate natjerati djecu da gledaju emisije o kuhanju gdje su glavni sastojci jela zdrave namirnice, kao što je, na primjer, MasterChef Junior. Istraživanje je zaključilo da emisije i video prilozi mogu pozitivno utjecati na dječje ponašanje i stavove.

Kako? Autori tvrde da ove emisije promovišu zdravu percepciju hrane jer se, prema teoriji zvanoj Cue Reactivity, prepoznaje da ljudi mogu razviti određene reflekse tako što će im biti predstavljeni određeni stimulans ili signali. Prikazivanje hrane u programima utječu na to koja jela djeca žele konzumirati, izaziva žudnju za prikazanom hranom, kao i specifično ponašanja kod djece.

Kako je otkriven utjecaj televizije na zdravu prehranu djece

Da bi proveli istraživanje, naučnici su od 125 djece uzrasta od 10 do 12 godina zatražili da gledaju 10 minuta programa nizozemske televizije namijenjene mališanima. Neki su gledali epizodu sa zdravom hranom, a drugi su gledali epizodu s nezdravim grickalicama. Tako su u prvom videu prikazali paradajz, bijeli luk, kelj pupčar i drugo voće i povrće, dok su u drugom predstavljeni hamburgeri, pomfrit s majonezom i kroasani.

Kako bi osigurali da dječja percepcija hrane bude onakva kakvu su namjeravali, naučnici su zamolili djecu da proizvode koji su se pojavili u video zapisima ocjenjuju od 0 do 10 prema njihovom mišljenju, nula za jako nezdravu, a 10 za vrlo zdravu hranu. Na kraju su djeci ponudili užinu: mogli su izabrati između različitih opcija, kao što su kriške jabuke, komadići krastavca, pomfrit ili pereci.

Čak 41 posto djece izabralo je zdrave opcije

U grupi djece koja su gledala video zapis sa zdravom hranom, više od 41 posto odabralo je zdravu užinu, dok je u drugoj grupi samo 20 posto djece izabralo zdravu opciju. Oni koji su gledali epizodu sa zdravim grickalicama imali su 2,7 puta veću vjerovatnost izabrati zdravu hranu nakon što su je gledali na televiziji.

"Rezultati ove studije ukazuju da emisije o kuhanju mogu biti dobro sredstvo za promociju pozitivnih promjena u preferencijama, stavovima i ponašanju vezanim za dječju prehranu", rekao je vođa istraživanja Frans Folkvord, doktor s Tilburg University.

Mogućnosti za promociju dobre prehrane kod djece

Poticanje dobrih prehrambenih navika kod mališana nije baš komplikovano jer je to navika, a one se lakše stječu u djetinjstvu. Komplikovana je stvar napraviti da oni vole i steknu ovu naviku. I za to postoje alternative.

Budite im uzor

Frans Folkvord kaže da djeca usvajaju ponašanje svojih roditelja, tako da je najsvjesniji i najkorisniji način da se utječe na djecu da im date lični primjer. Ne samo to: u ovom istraživanju stručnjaci predlažu promociju zdrave prehrane u školama, odnosno kreiranje školskih programa koji potiču dobre navike.

"Omogućavanje edukacije o prehrani u školskom okruženju može imati važan pozitivan utjecaj na znanje, stavove, vještine i ponašanje djece.

"Učenike može potaknuti da isprobaju novu hranu koju su ranije prezirali pozitivno modeliranje vršnjaka i nastavnika", kaže Folkvord.

Ne pritišćite ih

Moguće je da djeca odbacuju određene namirnice, a da ih čak nisu ni probala. Potrebno je pokušati ponovno i ponovno, ali s vremenskim razmakom od najmanje jedne sedmice. Jedno je istraživanje pokazalo da možete pomoći djetetu da izgubi strah od isprobavanja nepoznatih okusa i novih tekstura ako ih u ranom uzrastu pokušate natjerate da probaju novu i drugačiju hranu svaki dan.

Uključite ih

Drugo istraživanja istih autora pokazala je da je veća vjerojatnost da mladi ljudi koji sudjeluju u pripremi zdrave hrane konzumiraju više proizvoda bogatih hranjivim tvarima i manje namirnica s visokim udjelom šećera i masti, u usporedbi s onima koji ne sudjeluju u kuhanju.

Ohrabrujte ih

Dr. Maya Adam, direktorica Centra za zdravstveno obrazovanje na Univerzitetu Stanford, kaže da s djecom morate razgovarati o hrani, ali ne kroz zabrane, nego putem ohrabrivanja. To znači da je puno bolje umjesto da kažete: "Ne biste trebali jesti šećer", reći: "Jeste li primijetili kakav okus imaju krastavci ako na njih stavite limun i so?"

Vezani članci