Zanat uči od oca
95

Djevojčica Lena je najmlađi burek majstor u Srbiji: Ima samo devet godina, a od pete sprema peciva

N. O.
Screenshot/YouTube/Lovac na ukuse
Screenshot/YouTube/Lovac na ukuse
Na YouTube kanalu "Lovac na ukuse" objavljen je video o najmlađoj burek majstorici u Srbiji, devetogodišnjoj Leni Kljajić iz Obrenovca koja je počela spremati peciva sa samo pet godina.

Lenini roditelji su vlasnici lokalne pekare, a ona je od malena počela s njima provoditi vrijeme u kuhinji. Od oca je naučila ovaj zanat, a na snimku je pokazala svoje vještine te je youtuber naposliejtku imao priliku isprobati burek koji je napravila .

"Ovo nam je porodična tradicija i oni pomalo uče uz mene", kazao je njen otac na snimku dok je pokazivao kako zajedno pripremaju tijesto.

Lena dok stoji na stolici kako bi mogla dohvatiti radnu ploču govori da je s osam godina naučila da pravi pite, a sa samo pet godina sitna peciva.

"Lena je sama pokazala interesovanje da uči ovaj zanat, a ja sam tu da joj pomognem da nauči da bude pravi burek majstor, i sve da radi ručno i da ne radi mašinski", kazao je njen otac na snimku.

Dok video prikazuje kako pripremaju različita peciva od mini peciva s hrenovkama pa do bureka, vješte ruke ove djevojčice usklađene su s pokretima njenog oca s kojim priprema hranu rame uz rame.

Isječci Leninih kulinarskih vještina preplavili su društvene mreže, a ova djevojčica izazvala je oduševljenje u regiji.