Umjetnost na tanjiru
10

Donosimo jednostavan recept za "cvjetnu focacciu" na koju nitko neće ostati ravnodušan

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Od svih umjetnosti koje je čovječanstvo stvorilo mudraci s Istoka kažu da je kuhanje ona najviša. No i ako niste baš vješti u kuhinji, donosimo vam jednostavan recept za "cvjetnu focacciu" koja će sve oduševiti.

Slasna, mirisna, aromatična i mekana talijanska focaccia je uvijek dobar izbor za poslužiti uz druga jela svojoj obitelji i prijateljima, a ako je još ukrasite izgledat će poput pravog umjetničkog jela na stolu.

Priprema tijesta je jednostavna.

Sastojci:

300 g glatkog brašna (+ dodatnih 100-150 g brašna za miješenje) 6 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca (+ žličica brašna, žličica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje) 180 ml mlake vode 2 žlice maslinova ulja

Priprema:

1. Aktivirajte kvasac: u zdjelicu stavite kvasac (bilo da koristite suhi ili svježi), šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.

2. Umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili, potom ga formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže 30 minuta (do 60 minuta).

3. Razvaljajte tijesto: na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte uzdiglo tijesto u kvadrat ili krug veličine pleha u kojem ćete peći focacciu pa ga prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje i ostavite da se još malo diže.

Tepsiju premažite maslinovim uljem i ravnomjerno rasporedite tijesto. Tijesto dobro spojite (ili izbockajte) vrhovima prstiju.

Potražite ideje za dizajn vaše focaccie na internetu i skicirajte nešto na komadu papira ili jednostavno počnite stavljati sastojke na tijesto i vidite kamo vas odvede mašta.

Vlasac ili grančice začinskog bilja čine prekrasne stabljike. Narezane rotkvice, crveni luk ili paprika s nasjeckanim crnim maslinama postaju prekrasni cvjetovi, dok se mladi luk pretvara u polje trave u samo nekoliko poteza.

Kako bi sastojci tijekom pečenja dobro prianjali, lagano ih utisnite u tijesto. Kapljica maslinovog ulja također pomaže učvršćivanju sastojaka i daje lijep sjaj.

Na samom kraju sve pospite krupnom morskom solju i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 25-30 minuta.