Donosimo jednostavan recept za "cvjetnu focacciu" na koju nitko neće ostati ravnodušan
Slasna, mirisna, aromatična i mekana talijanska focaccia je uvijek dobar izbor za poslužiti uz druga jela svojoj obitelji i prijateljima, a ako je još ukrasite izgledat će poput pravog umjetničkog jela na stolu.
Priprema tijesta je jednostavna.
Sastojci:
300 g glatkog brašna (+ dodatnih 100-150 g brašna za miješenje) 6 g suhog kvasca ili 20 g svježeg kvasca (+ žličica brašna, žličica šećera i malo toplog mlijeka za dizanje) 180 ml mlake vode 2 žlice maslinova ulja
Priprema:
1. Aktivirajte kvasac: u zdjelicu stavite kvasac (bilo da koristite suhi ili svježi), šećer i brašno pa zalijte mlakim mlijekom. Ostavite na toplom da se kvasac diže.
2. Umijesite tijesto: u zdjelu prosijte brašno, dodajte mu sol, maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto dobro izlupajte (bacajte iz visine) o podlogu na kojoj ste mijesili, potom ga formirajte u kuglu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže 30 minuta (do 60 minuta).
3. Razvaljajte tijesto: na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte uzdiglo tijesto u kvadrat ili krug veličine pleha u kojem ćete peći focacciu pa ga prebacite na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje i ostavite da se još malo diže.
Tepsiju premažite maslinovim uljem i ravnomjerno rasporedite tijesto. Tijesto dobro spojite (ili izbockajte) vrhovima prstiju.
Potražite ideje za dizajn vaše focaccie na internetu i skicirajte nešto na komadu papira ili jednostavno počnite stavljati sastojke na tijesto i vidite kamo vas odvede mašta.
Vlasac ili grančice začinskog bilja čine prekrasne stabljike. Narezane rotkvice, crveni luk ili paprika s nasjeckanim crnim maslinama postaju prekrasni cvjetovi, dok se mladi luk pretvara u polje trave u samo nekoliko poteza.
Kako bi sastojci tijekom pečenja dobro prianjali, lagano ih utisnite u tijesto. Kapljica maslinovog ulja također pomaže učvršćivanju sastojaka i daje lijep sjaj.
Na samom kraju sve pospite krupnom morskom solju i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C te pecite 25-30 minuta.