Iako je utjecaj rafinisanih šećera i prerađenih ugljikohidrata na šećer u krvi dobro poznat, a ne biste slutili da krivci leže u naizgeld bezopasnoj hrani, piše She finds.
Neka naizgled bezopasna hrana može zapravo povećati razinu šećera u krvi, što dovodi do neželjenog debljanja. Razumijevanje ove složene ravnoteže ključno je za održavanje optimalnog zdravlja.
Michelle Saari, stručnjak EHealth projekta, otkrio je koje to dvije neočekivane "zdrave" namirnice koje mogu doprinijeti povećanju šećera u krvi, ali i povećano debljanje. Riječ je o jogurtu s okusom i žitaricama.
Jogurti s okusom
Jogurti s okusom bez masnoće, koji se često smatraju zdravijim izborom, mogu nenamjerno doprinijeti porastu nivoa šećera u krvi i debljanju. Iako se ovi jogurti "prodaju kao siromašne" masti, oni često poboljšavaju ukus dodavanjem značajnih količina šećera.
Visok sadržaj šećera, u kombinaciji s odsustvom masti, može dovesti do brzog skoka šećera u krvi, pokrećući inzulinski odgovor koji može potaknuti skladištenje masti. Osim toga, nedostatak masti može ugroziti osjećaj sitosti, potencijalno dovesti do prejedanja.
Žitarice
Dok mnogi percipiraju žitarice označene kao "zdrave" te su hranljiva opcija za doručak, neke mogu doprinijeti porastu nivoa šećera u krvi i potencijalnom debljanju. Određene naizgled zdrave žitarice mogu sadržavati skrivene šećere i rafinirane ugljikohidrate, što može dovesti do brzog povećanja razine glukoze u krvi nakon konzumiranja. Ovaj skok pokreće inzulinski odgovor koji, tokom vremena, može doprinijeti debljanju i otpornosti na inzulin.
"Mnoge žitarice označene kao zdrave, uključujući one sa dodatkom voća ili aroma, sadrže 10-20 grama šećera i 200-300 kalorija po porciji. Dodani šećeri i nizak sadržaj vlakana u žitaricama može uzrokovati brz porast šećera u krvi i doprinijeti većem ukupnom unosu kalorija", navodi.