Kako autor navodi za dobru kafu najbolje je korisiti sirova zrnca, jer se ona ne kvari brzo i ima bogatiji okus. Također, za ovaj način pripreme potreban vam je i mlin za mljevenje kafe, a preporučuje da koristite onaj koji ima podešavanja za različite opcije mljevenja.
“Kupnja mljevene kafe je kao kupnja jabuke narezane na kockice. Ubrzo počinje ustajati i kvariti se. Svakako se odlučite za mlin s oštricama za postojanu teksturu kafe", navodi Hoffmann.
Biće vam potrebna i vaga kako biste znali koju ćete količinu kafe svaki put da koristite, kako nekada ne biste pretjerali ili da vam ne bi ostalo viška samljevene kafe.
Kada kupujete zrna kafe, obratite pažnju na datum pečenja. Svježina zrna je izuzetno važna. Zbog toga se preporučuje da kupujete manje količine te da ih čuvate u hermetički zatvorenim posudama i na tamnom mjestu.
Obratite pažnju na jačinu prženih zrnaca kafe. Ako su tamnija, onda je okus kafe jači, ali u supermarketima ćete uglavnom pronaći srednje pečena zrna. Ipak ako vidite zrna kafe s voćnim okusom, to ukazuje na određenu razinu kiselosti, dok slađi i orašasti opis znači aromatičnije piće.
Autor knjige koristi oko 60 grama kafe po litri vode. Ukoliko ste ljubitelji jače kafe, onda prepročuje da stavite i do 100 grama kafe na litar vode. Nakon što prokuha, ostavi kafu četiri minute, potom promiješa talog. Navodi da budete strpljivi te da pustite da se talog slegne na dno, a zatim uživate u svojoj kafi.