Za svakoga ponešto
61

Gastro ponuda Adventa u Zagrebu: Najpopularnije kobasice, germknedle i kuhano vino

Piše: E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
Red za germknedle (Foto: I. Š./Klix.ba)
Advent u Zagrebu upotpunio je božićnu atmosferu u glavnom gradu Hrvatske, a čini se da gastro ponuda nikada nije bila raznovrsnija. Nakon što smo prošetali zagrebačkim ulicama i nasumično pogledali ponudu probali smo ona jela koja su nam izgledala najzanimljivije.

Teško je ne primijetiti da većina ljudi na zagrebačkom Adventu jede kobasice čiji se miris širi svim adventskim lokacijama. Ponuda je ogromna, jer većina kućica nudi više vrsta kobasica s roštilja koje ćete dobiti s dodatkom slatkog senfa s medom, začinima i nekim tajnim sastojcima koje proizvođači čuvaju za sebe.

"Život je prekratak da bismo pili lošu rakiju i jeli loše kobasice", poručuju iz Ličke kuće koja je i ove godine u središtu gastro ponude Adventa u Zagrebu.

Posjetioci biraju između ličke, ljute, velebitske, veprove i jelenove kobasice, a za to je potrebno izdvojiti između 20 i 30 kuna (5-9 KM).

U Ličkoj kući možete probati autohtona jela iz ličkog kraja. Pršut, sir, kobasice, uštipci, štrudle od sira i šljiva samo su neka od mnogobrojnih jela iz ovog kraja koja su napravljena prema tradicionalnim receptima i od domaćih proizvoda.

"Ujutro najbolje idu štrudle, a poslijepodne kobasice", kažu nam iz Ličke kuće.

Dominiraju štandovi sa 'street hranom'

Na štandovima ove godine možete probati gluaš, grah i street sarmu koje nudi većina adventskih kućica u zagrebu. Za 40 kuna (10 KM) dobit ćete finu porciju ukusnog i toplog gulaša od koje se možete najesti. Isti slučaj je i sa sarmom i grahom za koje ćete također izdvojiti po 40 kuna (10 KM). Ono što nas je posebno dojmilo i čijem mirisu nismo uspjeli odoljeti je gulaš od hobotnice koji nudi kućica Barba smještena na Strossmayerovom šetalištu, desno od ZET-ove uspinjače. Ovaj dubrovački specijalitet dobit ćete poslužen u pecivu - donji dio peciva služi kao zdjelica i u njemu vam je serviran gulaš od hobotnice, dok gornji dio peciva služi kao poklopac.

Zanimljivu ponudu ima i ruska kućica Rasputin koja je smještena na Klovićevim dvorima. Dok na platou Gornjeg grada uživate u pogledu na zagrebačku katedralu, možete uživati u velikoj ponudi jela od lososa i kavijara. Zagrepčani i turisti najčešće se odlučuju za sendvič s lososom koji košta 35 kuna (9 KM), šašlik, na poseban način marinirano meso na ražnjiću za koji ćete također izdvojiti 35 kuna (9 KM).

"Najbolje nam idu sendviči i šašlik, no u ponudi imamo i kobasice od divljači, slatke palačinke i sok od pasijeg trna, biljke koje u Hrvatskoj nema, a koja je u Rusiji veoma rasprostranjena", rekla nam je Anna Mišar.

Odlična ponuda i za slatkoljupce

Ništa lošija nije ni gastro ponuda za ljubitelje slatke hrane, a najviše se traže fritule i germnknedle. Broj kućica koje nude ove slastice je veliki, a veliki su i redovi ljudi koji strpljivo čekaju da zaslade svoje nepce.

"Tajna germknedle je u okusu, ali i izgledu. Ljudi se vole fotografisati s njom", kaže nam jedan Zagrepčanin koji je stajao ispred nas u redu za svoju germknedlu.

Saznali smo da ih prave po originalnom receptu iz Austrije, a za 38 kuna (oko 10 KM) dobili smo veliku knedlu s pekmezom od šljive prelivenu umakom od vanilije i ukrašenu makom. Okus i izgled svoje germknedle birate vi, a osim makom ukrasiti je možete i čokoladom, bijelom čokoladom, kokosom, šumskim voćem ili jestivim šljokicama koje su apsolutni hit na zagrebačkim ulicama ovih dana.

Za dosta veliku porciju fritula izdvojit ćete 20-25 kuna (5-7 KM). Dok jedni komentarišu kako za toliko novca kod kuće možete napraviti tri puta više fritula, drugi smatraju da je normalno da se za vrijeme novogodišnjih praznika troši više.

Najpopularnije piće zagrebačkog Adventa je kuhano vino čija cijena varira od 12 do 20 kuna (3-6 KM), a ugrijati se možete i vrućim punčom, rakijom, likerima ili čajem.

Advent u Zagrebu traje do 6. januara naredne godine, a ukoliko želite biti dio adventske čarolije požurite jer se u Zagrebu, naročito u centru grada, traži krevet više.