Harry Copper's Food
273

Hajrudin Šišić uspješno vodi blog posvećen hrani: Ljudi su počeli kuhati prema mojim receptima

Piše: E. Lj.
Hajrudin Šišić (Foto: D. S./Klix.ba)
Hajrudin Šišić (Foto: D. S./Klix.ba)
Zeničanin Hajrudin Šišić je uspješni mladi blogger koji se na društvenim mrežama krije iza imena Harry Cooper. Svojim kulinarskim umijećem privlači pažnju u BiH i regiji, a tek jedan pogled na fotografije jela koja priprema dovoljne su da poželite pripremiti nešto po njegovom receptu.

Već dvije godine uspješno vodi blog o hrani na kojem svakodnevno dijeli zanimljive recepte, no ljubav prema kuhanju javila se mnogo ranije.

"Imam prirodne ambicije ka fotografiji i kulinarstvu, a priča sa blogom počela je slučajno. Kao dijete sam od roditelja krao fotoaparat kako bih zabilježio razne momente i stvari u svojoj okolini, a također sam spremao neka jela. U srednjoj školi sam prijateljima počeo praviti muffine i neke slastice, a na fakultetu sam počeo objavljivati fotografije raznih jela na Instagramu. Ljudi su mi se počeli javljati i zahvaljivati na receptima, počeli su kuhati po mojim receptima i zbog tih pozitivnih reakcija odlučio sam biti aktivniji. Tako sam 2016. godine pokrenuo blog i počeo učiti o food fotografiji", ispričao nam je Harry kojeg je portal Gastro.hr svrstao u Top 10 najboljih food blogera u regiji.

Njegov blog ispunjen je privlačnim fotografijama i receptima za koje se trudi da budu što jednostavniji.

"Ja sam student i znam kako je nemati vremena ili nemati novca za nutricionistički bogate recepte. Trudim se raditi jednostavne recepte, jela koja su ukusna, a za čiju pripremu nije potrebno mnogo vremena", rekao je.

Detalji su ključni

Pored toga što u pripremu jela ulaže mnogo truda i ljubavi, Harry veliku pažnju posvećuje aranžiranju i prezentaciji jela. Na detalje potroši dva do tri sata što je mnogo više nego za cjelokupnu pripremu jela koje prezentuje. No, Harry sve to radi s ljubavlju i ništa mu što ima veze s food blogom ne pada teško.

"Dekoracija i lijepa prezentacija su ključni razlog zbog kojeg je vođenje food bloga postalo ozbiljnije. Ljudi su uvidjeli da iza toga stoji veliki trud i profesionalno razmišljanje. Osim toga, dekoracija i prezentacija mi omogućavaju da nakon nekog vremena vidim koliko sam napredovao", rekao je.

"Inspiracija mi je uvijek nešto što je trenutno u sezoni. Naprimjer, na posljedjoj fotografiji koju sam objavio je čokoladni kolač sa kruškom, jer je sad sezona krušaka. Stalno istražujem i uvijek razmišljam kako to prezentovati na fotografiji. Cilj mi je da to bude fino i ukusno i da motivišem druge", dodao je.

Ljubav prema slasticama

Iako priprema i slana jela, na njegovom blogu dominiraju recepti za razne slastice.

"Lakše mi je inspiraciju ispoljiti na slatkišima, tu je veći spektar igranja sa hranom. Svakodnevno pravim slana jela, ali je činjenica da se oko deserta više trudim. Zbog toga su deserti češće na fotografijama", rekao je.

Harry je student pete godine Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, a kaže nam kako mu je učenje o utjecaju hrane na ljudski organizam mnogo pomoglo u kreaciji recepata.

"Uvijek težim ka tome da pravim zdravije varijante standardnih jela", rekao je.

Njegovi uzori su Jamie Oliver zbog savršenih jednostavnih recepata i Rudolph van Veen zbog slastica koje pravi.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Jamie Oliver je moj prvi uzor, jer radi jednostavne recepte i ima tu emociju koju ugradi u prezentaciju svojih jela. Nakon toga sam na 24Kitchen kanalu otkrio Rudolpha van Veena. Njegova jednostavnost me također oduševila. No, svakako na različitim društvenim platformama pratim i druge kuhare. Ja se lično uvijek trudim pronaći nešto novo kako ne bih ušao u monotoniju pripremanja jednog te istog", rekao je.

Na Instagramu ga prati više od 12.000 ljudi, no Harry kaže kako ljudi u BiH uglavnom ne obraćaju pažnju na food blogove.

"Volio bih da više mladih ljudi učestvuje u pripremanju hrane, jer je činjenica da nam se servira loše procesuirana hrana", rekao nam je Harry na kraju razgovora.