Halva je tradicionalna slastica koja se priprema uoči ramazana, isprobajte jednostavni recept
Halva je orijentalna slastica, koje potiče s Bliskog istoka. Kao poslastica najviše je raširena po arapskim zemljama i na Balkanu. Ime potječe iz arapske riječi "halva", što znači slatkiš.
Danas se Bosni i Hercegovini halva tradicionalno priprema povodom mubarek noći i uoči muslimanskih praznika, kao i povodom nastupanja ramazana.
U osmanskom periodu ovu slasticu su pravile i prodavale halvadžije u svojim halvadžinicama. Do 1908. godine u Sarajevu su imali posebnu čaršiju halvadžiluk. Tim poslom su se najviše bavili Makedonci, Albanci i Gorani.
Halva je slatko jelo koje se spravlja od brašna, masti ili šećera, te od sezama ili drugih dodataka.
Sastojci:
100 gr maslaca ili margarina
100 gr brašna
100 gr sećera
200ml vode
1 vanilin šećer
orasi ili kokos za dekoraciju
Način pripreme:
Prvo što ćete uraditi jeste rastopiti 100 grama maslaca i pustiti da se maslac potpuno istopi. Potom dodati 100 grama brašna. Potrebno je smjesu konstantno miješati 10 minuta, pri tom vodito računa da halva ne zagori.
U drugu šerpu stavite 200 mililitara vode i 100 grama sećera te dodajte i jednu kesicu vanilinog šećera. Potom vodu i šećer prokuhajte pa je ododajte u smjesu maslaca i brašna. Nakon nekoliko sekundi počnite miješati smjesu da se ne stvore grudvice.
Kada je halva gotova, ostavite nekoliko minuta da se ohladi, a potom je oblikujte pomoću kašike. Na kraju komade halve ukrasite sitno isjeckanim orahom ili kokosom.