Najjednostavniji recept za halvu, tradicionalnu bosansku poslasticu
![Foto: Screenshot/YouTube](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_210808055.jpg?v=1)
Na internetu se može pronaći veliki broj različitih recepata za pripremu ove poslastice, od kojih neki uključuju kukuruzno brašno, čokoladu ili susam. Međutim, većina muslimana ovo jelo priprema u tradicionalnom obliku koji ne zahtjeva mnogo truda ili sastojaka, a upravo taj recept možete pročitati u nastavku.
Sastojci:
100 gr maslaca ili margarina, 100 gr brašna, 100 gr šećera, 200 ml vode, 1 vanilin šećer i orasi ili kokos za dekoraciju.
Priprema:
U šerpi rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu i dodajte brašno.
Pržite brašno oko 10 minuta, konstantno miješajući, dok ne dobijete nježno smeđu boju.
U drugoj šerpi pomiješajte vodu i šećer te ostavite da prokuha.
Kad smjesa brašna bude gotova odnosno zlatnosmeđe boje sklonite je sa vatre te uz konstantno miješanje prelijte smjesom vode i šećera.
Ostavite nekoliko minuta da se ohladi te onda uz pomoć kašike oblikujte i vadite komade na tanjir.