Najjednostavniji recept za halvu, tradicionalnu bosansku poslasticu
Na internetu se može pronaći veliki broj različitih recepata za pripremu ove poslastice, od kojih neki uključuju kukuruzno brašno, čokoladu ili susam. Međutim, većina muslimana ovo jelo priprema u tradicionalnom obliku koji ne zahtjeva mnogo truda ili sastojaka, a upravo taj recept možete pročitati u nastavku.
Sastojci:
100 gr maslaca ili margarina, 100 gr brašna, 100 gr šećera, 200 ml vode, 1 vanilin šećer i orasi ili kokos za dekoraciju.
Priprema:
U šerpi rastopite maslac i kad počnu da se stvaraju mjehurići, smanjite temparaturu i dodajte brašno.
Pržite brašno oko 10 minuta, konstantno miješajući, dok ne dobijete nježno smeđu boju.
U drugoj šerpi pomiješajte vodu i šećer te ostavite da prokuha.
Kad smjesa brašna bude gotova odnosno zlatnosmeđe boje sklonite je sa vatre te uz konstantno miješanje prelijte smjesom vode i šećera.
Ostavite nekoliko minuta da se ohladi te onda uz pomoć kašike oblikujte i vadite komade na tanjir.