Zapečeno u vatrostalnoj
43

Kremasti duet riže i piletine: Pripremite ukusan i nutritivno izbalansiran obrok

Klix.ba
Riža i piletina
Riža i piletina
Piletina i riža u ovom receptu pretvaraju se u kombinaciju zdravlja i gurmanskog užitka. Piletina, bogata visokokvalitetnim proteinima i esencijalnim aminokiselinama, podržava regeneraciju mišića i jača imuni sistem.

Spoj pažljivo odabranih začina, ne samo da obogaćuje okus, već djeluje antioksidativno, potičući zdravu probavu. Riža, osobito kada se koristi integralna, pruža stabilan izvor složenih ugljikohidrata, osiguravajući dugotrajnu energiju, čime ovaj obrak postaje nutritivno izbalansirana poslastica.

Sastojci

  • 800 g pilećeg batka
  • 400 g riže Master
  • 1 glavica crvenog luka -2 češnja bijelog luka
  • 2 kašikice Tuzlanske soli
  • ½ kašikice bibera
  • 1 kašika mješavine začina Tajna
  • 1 kašika maslaca ZIM
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika crvene mljevene paprike
  • 2 kašike paradajz pirea

Priprema

Na ulju i maslacu dinstati nasjeckani crveni i bijeli luk. Dodati paradajz pire i crvenu mljevenu papriku te rižu da se prodinsta sa povrćem. Nakon toga posoliti i pobiberiti te dinstati oko 10 minuta. U dubljoj posudi skuhati piletinu sa mješavinom začina ili povrćem.

U vatrostalnu zdjelu doliti maslinovo ulje, staviti prodinstanu rižu sa povrćem, skuhane batake te zaliti pilećim temeljcom. Sve zapeći u rerni oko 40 minuta na 180 stepeni.