Ideja za ručak: Probajte najsočniju musaku s piletinom i gljivama
Na Balkanu se uglavnom pravi s krompirom i mljevenim junećim mesom, a potom se zalije umućenim jajima. Mi vam donosimo recept nešto drugačije musake koja se priprema od kuhanog krompira, piletine i šampinjona.
Sastojci koji su potrebni za ovo jelo:
1,5 kg krompira ulje 500 gr luka 250 gr šampinjona 400 gr pilećih fileta 200 gr edamera
Način pripreme:
Kuhajte krompir 15-20 minuta. U tavi zagrijte ulje i dodajte 500 grama sitno isjeckanog luka, posolite. Pržite desetak minuta, a potom dodajte 250 grama šampinjona. Dodajte i sitno isjeckane filete. Pobiberite i pržite desetak minuta.
Krompir koji se ohladio isjecite na krugove. Pleh premažite uljem. Poredajte krompir, preko stavite fil od šampinjona i gljiva. Preko stavite još jedan sloj krompira.
Pecite na 180 stepeni, 40 minuta, izvadite i naribajte 200 grama edamera preko.
Vratite još desetak minuta u pećnicu.
Umjesto sira možete napraviti klasični preljev za musaku koji se pravi od 200 ml mlijeka i dvoje jaja.