Tradicionalno jelo
32

Ideja za "grčki" ručak: Napravite zdravu i kremastu verziju musake s tikvicama

Klix.ba
Musaka s tikvicama
Musaka s tikvicama
Musaka je jelo s bogatom historijom, a iako potiče s Bliskog istoka i Balkana, najpoznatija verzija dolazi iz Grčke - gdje se ovo jelo priprema i sa tikvicama.

U tradicionalnim kuhinjama, za musaku su se često koristili jaja i pavlaka za zlatno-smeđu koricu, dok ključnu ulogu igraju i začini, dajući bogatstvo ukusu i balansirajući sastojke. Ovo jelo smatra se savršenim za porodične ručkove, jer je hranjivo, lako se priprema i može se jesti toplo i hladno.

Sastojci

  • 800 g mljevenog junećeg mesa
  • 800 g tikvica
  • 4 kašike pavlake ZIM
  • 2 kašike maslaca
  • 2 kašikice Tuzlanske soli
  • ½ kašikice bibera -2 kašikice mješavine začina Master
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike maslaca
  • 2 kašike brašna Klas

Priprema

Na ulju prodinstati mljeveno meso, posoliti i pobiberiti te dodati mješavinu začina. Tikvice isjeći na tanke listove, posoliti i uvaljati u brašno sa obje strane te pržiti kratko na ulju. Posudu namazati sa maslacem pa redati propržene tikvice na posudu. Zatim redati prodinstano meso i na kraju redati propržene tikvice. Jaja umutiti sa mlijekom, po želji dodati malo brašna i posoliti te preliti na musaku.

Zapeći u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Musaku servirati po želji sa pavlakom.