Ideja za "grčki" ručak: Napravite zdravu i kremastu verziju musake s tikvicama
![Musaka s tikvicama](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_250212031.jpg?v=1)
U tradicionalnim kuhinjama, za musaku su se često koristili jaja i pavlaka za zlatno-smeđu koricu, dok ključnu ulogu igraju i začini, dajući bogatstvo ukusu i balansirajući sastojke. Ovo jelo smatra se savršenim za porodične ručkove, jer je hranjivo, lako se priprema i može se jesti toplo i hladno.
Sastojci
- 800 g mljevenog junećeg mesa
- 800 g tikvica
- 4 kašike pavlake ZIM
- 2 kašike maslaca
- 2 kašikice Tuzlanske soli
- ½ kašikice bibera -2 kašikice mješavine začina Master
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike maslaca
- 2 kašike brašna Klas
Priprema
Na ulju prodinstati mljeveno meso, posoliti i pobiberiti te dodati mješavinu začina. Tikvice isjeći na tanke listove, posoliti i uvaljati u brašno sa obje strane te pržiti kratko na ulju. Posudu namazati sa maslacem pa redati propržene tikvice na posudu. Zatim redati prodinstano meso i na kraju redati propržene tikvice. Jaja umutiti sa mlijekom, po želji dodati malo brašna i posoliti te preliti na musaku.
Zapeći u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Musaku servirati po želji sa pavlakom.