Ideja za "grčki" ručak: Napravite zdravu i kremastu verziju musake s tikvicama
Musaka je jelo s bogatom historijom, a iako potiče s Bliskog istoka i Balkana, najpoznatija verzija dolazi iz Grčke - gdje se ovo jelo priprema i sa tikvicama.
Musaka je jelo s bogatom historijom, a iako potiče s Bliskog istoka i Balkana, najpoznatija verzija dolazi iz Grčke - gdje se ovo jelo priprema i sa tikvicama.
Musaka s povrćem i začinima je savršen odabir ukoliko vam je ponestalo ideja za ručak s dragim ljudima. Voljeti će je ljubitelji laganih, a ukusnih obroka, dok će vas bogastvo njenog okusa iznutra oduševiti.
Musaka je grčko tradicionalno jelo koje se pravi od patlidžana i janjetine. Međutim, postoje razne verzije gdje se umjesto patlidžana koriste krompir, batat, tikvice i druge vrste povrća, a janjetina se mijenja za neko drugo faširano meso.
Muska je jelo koje se tradicionalno pravi u bh. domaćinstvima. Osim na Balkanu, ovo jelo priprema se i na Bliskom istoku. Međutim, smatra se da je porijeklo ovog jela iz Grčke. Grčka musaka pravi se od patlidžana, mljevenog ovčijeg mesa i paradajza.