Nemate ideju za ručak? Musaka s povrćem savršen je izbor za ljubitelje laganih, a ukusnih obroka
Musaka s povrćem i začinima je spoj zdravih sastojaka i bogatih aroma. Sočni slojevi tikvica, patlidžana i paprika sa mirisnim začinima čine ovo jelo neodoljivim. Osim za ručak, može biti idealan odabir i za večeru.
Sastojci
- 800 g mljevenog mesa
- jedan patlidžan
- jedna tikvica
- zelena i žuta paprika
- 250 g šampinjona
- kašikica kopra
- 1 dl maslinovog ulja
- 40 g maslaca ZIM
- kašikica Tuzlanske soli
- 2 kašikice mješavine začina
- kašikica bibera
Priprema
Povrće isjeći na kockice i na šajbe te začiniti sa soli, biberom pa prodinstati na maslinovom ulju i maslacu oko pet minuta. Mljeveno meso prodinstati u drugoj tavi, posoliti i dodati mješavinu začina. Začiniti i pripremiti za miješanje sa povrćem.
Kada su meso i povrće gotovi, u posudu za pečenje se stavlja red povrća, red mesa, pa red povrća i red mesa. Preko pripremljene smjese preliti sa pripremljenim prelivom i zapeći u pećnici oko 20 minuta.
Preliv za musaku
Sastojci
- 10 kašika brašna
- 3 dl mlijeka
- 3 komada jaja
- 1 kašikica soli
- 1 kašika maslaca
- 1 kašikica peršunovog lista
- 1 kašikica kopra
Sve sastojke pomiješati i preliti preko musake, te zapeći u rerni.