Kao iz restorana
12

Iznutra mekan, a izvana hrskav: Za najbolji pomfrit važna su dva koraka u pripremi

Piše: L. R.
Prilog kojeg mnogi vole (Foto: Shutterstock)
Prilog kojeg mnogi vole (Foto: Shutterstock)
Krompir je jedna od često korištenih namirnica jer se može pripremiti na razne načine, a jedan od omiljenih je upravo pomfrit. No, priprema pomfrita nije uvijek jednostavna jer mnogi ljudi ne mogu postići prepoznatljivu hrskavost ovog priloga.

Ukoliko volite pomfrit kao iz restorana, koji ostaje hrskav i nakon hlađenja, dva koraka su ključna.

Za pripremu domaćeg pomfrita najprije operite i ogulite željenu količinu krompira. Prvi ključni korak za hrskavost je da krompir narežete nazubljenim nožem na jednake komadiće. Iako nije vidljivo oku, ova metoda čini površinu krompira hrapavijom, stvarajući više površine za hrskavost.

Obično se savjetuje da narezane krompiriće potopite u vodi prije prženja, ali u ovom slučaju to nije potrebno. Dovoljno ih je samo kratko isprati pod vodom.

Drugi korak kojim ćete postići hrskavost je da kuhate krompir u vodi kojoj ste prethodno dodali jednu kašiku bijelog octa otprilike 10 minuta. Nakon toga, izvadite ih iz vode i pržite ih dva puta u zagrijanom ulju.

Takozvano dvostruko prženje je bio način na koji su učenici poučavani u kuharskoj školi i još uvijek je zadana metoda koju koriste mnogi restorani.

Ova metoda će dati hrskave krompiriće kada su vrući i jedete ih odmah nakon prženja. Međutim, prvi problem je taj što unutar nekoliko minuta, prije nego što uopće budu servirani, počnu gubiti hrskavost.

Također, ova klasična metoda uvelike ovisi o krompiru. Zapravo, nivo hrskavosti ovisi o kvaliteti krompira, budući da nivo škroba varira tokom godine. To vrijedi čak i ako koristite idealnu sortu krompira. Stoga je ključno da ga prethodno kuhate u octu. Pored toga, ne morate brinuti da će se okus octa osjetiti.

Dodatni savjeti za pripremu pomfrita je da posolite vodu u kojoj kratko kuhate, kako bi upio začin od samog početka. Kada je riječ o ulju najbolje je koristiti suncokretovo ili ulje uljane repice jer su neutralnog okusa.