Napravite hrskavi pomfrit od palente: Recept koji će oduševiti vaše nepce
Hrskavi pomfrit od palente, začinjeni aromatičnim začinima, bit će savršena grickalica koju možete poslužiti kao užinu, predjelo ili čak zdraviji dodatak glavnom jelu.
Sastojci:
-
160g palente
-
470 ml vode
-
1 glavica bijelog luka
-
1 kašika svježeg ružmarina, nasjeckanog
-
45g naribanog parmezana
-
sol, po ukusu
-
3 kašike maslinovog ulja
Priprema:
Za početak u šerpu srednje veličine naspite vodu i pričekajte da voda prokuha. Zatim u prokuhanu vodu dodajte kukuruznu palentu, usitnjen bijeli luk, ruzmarin, nariban parmezan i začinite sa soli.
Miješajte smjesu dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike oko 5 minuta. Kada postigne željenu konzistenciju, maknite je s vatre, pokrijte i ostavite da se odstoji još 5 minuta.
Pripremite lim dimenzija 20x20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Na njega izlijte skuhanu palentu i ravnomjerno je rasporedite u kalupu. Nakon toga stavite lim u zamrzivač na 20 minuta kako bi se palenta stisnula.
Dok se palenta hladi, zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Izvadite palentu iz kalupa i stavite na dasku za rezanje, a zatim je narežite na tanke prutiće, slično pomfritu.
Prutiće stavite na papir za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i dodajte soli po ukusu. Pecite ih 15 minuta, a zatim ih izvadite iz pećnice, okrenite prutiće na drugu stranu i pecite još 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskavi.
Za završni korak, poslužite uz umak po vlastitoj želji.