Zdrava grickalica
28

Napravite hrskavi pomfrit od palente: Recept koji će oduševiti vaše nepce

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako se palenta obično priprema kao kremasti prilog, ipak je možete pripremiti na malo drugačiji način. Iako izgledom podsjeća na popularne pržene krompiriće, u ovom receptu riječ je o zdravoj i ukusnoj grickalici.

Hrskavi pomfrit od palente, začinjeni aromatičnim začinima, bit će savršena grickalica koju možete poslužiti kao užinu, predjelo ili čak zdraviji dodatak glavnom jelu.

Sastojci:

  • 160g palente

  • 470 ml vode

  • 1 glavica bijelog luka

  • 1 kašika svježeg ružmarina, nasjeckanog

  • 45g naribanog parmezana

  • sol, po ukusu

  • 3 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Za početak u šerpu srednje veličine naspite vodu i pričekajte da voda prokuha. Zatim u prokuhanu vodu dodajte kukuruznu palentu, usitnjen bijeli luk, ruzmarin, nariban parmezan i začinite sa soli.

Miješajte smjesu dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike oko 5 minuta. Kada postigne željenu konzistenciju, maknite je s vatre, pokrijte i ostavite da se odstoji još 5 minuta.

Pripremite lim dimenzija 20x20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Na njega izlijte skuhanu palentu i ravnomjerno je rasporedite u kalupu. Nakon toga stavite lim u zamrzivač na 20 minuta kako bi se palenta stisnula.

Dok se palenta hladi, zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Izvadite palentu iz kalupa i stavite na dasku za rezanje, a zatim je narežite na tanke prutiće, slično pomfritu.

Prutiće stavite na papir za pečenje, prelijte ih maslinovim uljem i dodajte soli po ukusu. Pecite ih 15 minuta, a zatim ih izvadite iz pećnice, okrenite prutiće na drugu stranu i pecite još 15 do 20 minuta dok ne postanu hrskavi.

Za završni korak, poslužite uz umak po vlastitoj želji.