Palenta sadrži ugljikohidrate i proteine. Pojedine sorte palente su obogaćene mineralima i vitaminima kako bi im se povećala hranjiva vrijednost. Palenta sadrži i vlakna koja su također izuzetno korisna za vaš probavni sistem, te su odlična hrana za vaše crijevne bakterije. Osim toga, vlakna su odlična u borbi protiv konstipacije.
Pita s palentom/6 osoba
Sastojci
- 300 g palente Master
- 8 jaja
- 400 g svježeg sira
- 0,5l jogurta ZIM
- 300 g polutvrdog sira
-
300 g milerama
-
pola šolje Maslinovog ulja
-
30 g maslaca ZIM
-
100 g rukole
-
400 g svježeg paradajza
Priprema
U posudu razbiti jaja, posoliti i umutiti. Dodati maslinovo ulje, svježi sir, jogurt, mileram i sve sjediniti. U drugoj posudi pomiješati palentu i prašak za pecivo, te dodati u posudu sa jajima i mliječnim proizvodima. Dodati i polutvrdi sir na kockice. Sve objediniti, te izliti u tepsiju koju je prethodno potrebno namastiti. Peći 10 minuta na 200 stepeni, pa smanjiti na 180 i zatim peći oko 25 minuta.
Po želji servirati sa rukolom, paradajzom, svježim začinskim biljem, mileramom ili jogurtom.