Drugačiji pristup
279

Jasmina Bogućanin-Sarvan ne kuha, živi u skladu s prirodom i jede samo sirovu hranu

Piše: E. Lj.
Kada je postala majka, Jasmina Bogućanin-Sarvan, Beograđanka s adresom u BiH, odlučila je živjeti u skladu s prirodom. Vremenom je prešla na sirovu ishranu i već godinama ljudima u regiji pokazuje kako se hraniti zdravo i ukusno, a da pritom ne uključujete pećnicu.

Sve je počelo kada je svojoj šestomjesečnoj kćerkici koju je dojila trebala uvesti dodatnu čvrstu hranu. Nije dugo trebalo da shvati da hrana koju ona i njen suprug konzumiraju nije hrana koju želi dati svom djetetu, a istražujući idealan način ishrane za čovjeka otkrila je sirovu ishranu za koju stručnjaci tvrde da liječi rak. Odlučila je isprobati je na sebi, a kroz nepuni mjesec svjedočila je nevjerovatnim promjenama na sebi - od mršanja, preko čišćenja kože do nevjerovatne energije koju je osjećala.

"Prednosti biljne ishrane su brojne, a one najbitnije su da nema bolesti, nema sezone gripa, nema straha od promahe, ne postoje glavobolje, stomačne tegobe, PMS, problemi s aknama i slično. Svi znamo da naše tijelo najviše energije troši na varenje hrane, kada se hranimo nutritivno bogatim živim namirnicama koje ne opterećuju naš digestivni sistem, naše tijelo ima vremena da se iscijeli od svega čega treba i da nam sposobnosti koje nismo ni vjerovali da imamo. Čovjek se podmladi i reguliše svoju tjelesnu težinu", rekla nam je Jasmina dodajući da je jedini nedostatak mjesec mart kada je veoma teško pronaći kvalitetnu hranu, jer je to mjesec najsiromašniji živom hranom.

Promjenom ishrane do zdravlja

"Neka hrana bude vaš lijek i neka lijek bude vaša hrana", rekao je Hipokrat, a Jasmina ističe da je njen primjer, ali i primjer miliona ljudi širom svijeta dokaz da promjenom onoga što jedemo možemo postati potpuno zdravi.

"Brzim načinom života umanjujemo značaj hrane kao lijeka i uzroka naših zdravstvenih stanja, a kada biste, ukoliko imate neki zdravstveni problem, samo sedam dana jeli sirovo voće i povrće, odmah biste se okrenuli prirodnoj biljnoj hrani. Jer najbolje se vjeruje ličnom iskustvu. Djeca su naše ogledalo tako da, ako mi ne brinemo o svom zdravlju i ne pridajemo nikakav značaj zdravoj ishrani, već odvedemo dijete na ćevape, u McDonalds, slastičarnu, kupimo mu neko gazirano piće, a i sami to isto konzumiramo, onda ne treba da se čudimo sve većem broju djece s prekomjernom kilažom, zdravstvenim problemima itd.", rekla je.

Brojna istraživanja pokazala su kako ljudi vjeruju da je zdrava hrana nužno i skuplja, a da nisu u pravu smatra i naša sagovornica koja ističe da svaka vrsta ishrane, u zavisnosti od toga kako se hranimo, može biti i skupa i pristupačna.

"Ukoliko želimo da kupujemo sve industrijske zdrave stvari koje se reklamiraju, itekako će nas skupo koštati. Ukoliko želimo da jedemo sirovu tortu ili pijemo cijeđeni sok u kafiću, itekako će nas skupo koštati. Ali, ukoliko sami kod kuće planiramo svoje obroke i kupujemo lokalno, ili još bolje uzgajamo svoju hranu u nekoj maloj baštici, onda taj način ishrane nije skup", pojasnila je.

Njene torte napravljene su bez aditiva, glutena, mlijeka, jaja, rafiniranog šećera i drugih uobičajenih sastojaka. Zdrave su i možete ih jesti bez grižnje savjesti, a naša sagovornica ističe da nisu ništa skuplje u odnosu na tradicionalne torte.

"U sirovoj hrani, kao i u tradicionaloj, postoje 'skupe' i 'jeftine' torte i kolači. Za dane kada imaš više novca kupiš indijski orah pa od njega napraviš tortu, a kad nemaš, onda i suncokret obavlja posao. Kada smo tek prešli na ovaj vid ishrane shvatili smo da isto trošimo, nekim danima čak i manje, jer izbor u prodavnicama je ograničen kada se ovako hraniš, što je odlično za kućni budžet", ispričala je.

O Školi NeKuvanja

Nakon prelaska na režim sirove ishrane Jasmina je pokrenula blog Škola NeKuvanja koji prati više od 20.000 ljudi, a putem kojeg redovno dijeli recepte koji su pristupačni svima.

"Ideje nalazim u svojoj kuhinji, jer namirnice koje imam u tom trenutku uslovljavaju recepte. U regionu sam veoma popularna, jer su skoro svi moji recepti niskobudžetni. Osobama koje imaju visoka mjesečna primanja je lako pričati o zdravoj hrani i dijeliti recepte s američkih blogova. Iste sam vidjela prije nekoliko godina i odlučila sam učiniti ih pristupačnim našem podneblju i domaćici koja ima 100-300 KM da nahrani porodicu", rekla je.

Svijest o važnosti zdrave i benefitima sirove ishrane sve je veća, kaže nam Jasmina i dodaje da je interes ljudi iz BiH i regije za sirovi način ishrane veliki. Njene tvrdnje potvrđuje veliki odziv na radionice Škole NeKuvanja koje već godinama organizuje širom regije.

"Radionice su nastale u mojoj dnevnoj sobi, a sada se pripremamo za prvo tematsko putovanje u Grčku koje je već popunjeno. Radionice sam držala širom regije i u Švedskoj. Teško je povjerovati da je interes fenomenalan, ali zaista je tako. Kada sam tek počinjala radionice i kada sam nudila svoje sirove torte i kolače kafićima po Sarajevu, smijali su mi se, a danas u mnogim restoranima i kafićima možete naći sirove torte. Čak je sve više ljudi koji ih prave i dostavljaju i to me mnogo raduje. Svijest se budi. Veliku zahvalnost za to dugujemo Novaku i Jeleni Đoković koji su najbolji i najglasniji promotori sirove/biljne ishrane i najbolji primjer koliko čovjek može postići kada se odluči na ovakav način ishrane", rekla je.

Učesnici radionica Škole NeKuvanja uče o biljnim režimima ishrane i načinu kombinovanja namirnica, koriguju tjelesnu težinu bez izgladnjivanja i brojanja kalorija, na primjerima uče kako da pripremaju zdrave obroke i otklone zdravstvene tegobe, unaprijede stil života te dobiju motivaciju i inspiraciju pomoću koje će održati zdrave navike.

"To su neke teorijske stvari s kojima odu s radionice, ali ono što je najbitnije i najznačajnije jeste da shvate da nisu sami, da ima još istomišljenika i da su na pravom putu. Da nisu ludi, iako ih okolina pokušava uvjeriti u to, i da može drugačije. Jednostavno, radionice Škole NeKuvanja su neki vid razmjene podrške i ljubavi ljudima koji odluče da promijene svoj život nabolje iz korijena", rekla je.

Naredne radionice Jasmina će održati 30. marta u Banjoj Luci i 6. aprila u Sarajevu. Nakon toga slijede radionice u Zagrebu, Beogradu i Skoplju te put u Grčku gdje će tokom dvosedmične radionice polaznici programa "Put u zdravlje sa Jasminom" imati priliku da se druže uz cjelodnevne radionice na samoj obali mora, jutranje vježbe disanja na plaži, ljekovito kupanje u još nezagrijanom moru itd.