Poslastice Merime Omerašević su ukusne i zdrave: Zaljubit ćete se i u izgled i u okus
Često su joj tražili recepte i insistirali da Merima pokrene svoj Instagram profil na kojem može plasirati svoje zdrave poslastice.
"Svoje slastice bih opisala kao zdrave, a slatke. Njih možete jesti bez griže savjesti. Moje poslastice su veganske pa ih u biti svi mogu jesti. Veoma sam zadovoljna što su ljudi sve osvješteniji kada je riječ o veganskoj i sirovoj ishrani. Primijetila sam da se u našem društvu ljudi sve više okreću ovoj vrsti ishrane, zbog alergija na određene namirnice pa su prinuđeni ili su prešli na veganski režim ishrane iz čiste radoznalosti", rekla je na početku našeg razgovora Merima.
Za divno čudo, čak i osobama koje nisu ljubitelji zdrave ishrane Merimine poslastice su se dopale i izgledom i okusom.
"Reakcije mojih prijatelja, porodice i kupaca su veoma pozitivne. Svi se oduševe na prvu izgledom, a potom i okusom", bila je iskrena Omerašević.
Sirova ishrana je zdrava ishrana
Ljubav prema pripremi poslastica došla je, kako kaže, sasvim prirodno. Onog momenta kada je prije pet godina odlučila preći na sirovu vegansku prehranu bila je prisiljena naučiti pripremati poslastice koje bi se uklopile u režim njene ishrane.
"Tada nije bilo specijaliziranih radnji zdrave hrane. Nigdje niste mogli kupiti čokolade, kuglice, torte, pudinge prilagođene veganima. Zbog toga sam odlučila da ih pripremam sama. Eksperimentirala sam namirnicama dok nisam otkrila šta mi najviše odgovara. Vremenom su se pojavile i radnje zdrave prehrane gdje nam je ponešto postalo dostupno, a čak su i neki kafići uveli veganske varijante kolača".
Kada priprema svoje poslastice, Merima uopće ne koristi rafinirane šećere, već samo prirodne zaslađivače poput hurmi, meda, agavinog ili javorovog sirupa, kokosovog šećera i stevije. Kaže kako su ovi prirodni zaslađivači odlična i mnogo zdravija zamjena za šećere na koje smo navikli.
"Moje slastice vole uglavnom oni koji se već i sami zdravo hrane, mada je veliki broj i onih koji jednostavno žele probati nešto novo. U svakom slučaju i jedni i drugi se oduševe okusom, što je meni izuzetno drago, da im bar na ovaj način približim sirovi način ishrane", rekla je Merima.
Merima se na ovaj način ishrane odlučila iz čiste radoznalosti, jer je željela vidjeti koji su to benefiti sirove prehrane i kako će ona uopće utjecati na njen organizam i zdravlje.
"Odlučila sam se i radi svog zdravlja, preventivno, jer mi je bilo fascinantno šta su sve ljudi izliječili sirovom veganskom prehranom, čak i ljudi iz moje bliže okoline prijatelji i poznanici. Uvidjevši sve benefite koje mi pruža, nastavila sam se tako hraniti", kaže Omerašević.
Kazala nam je kako su neki od benefita sirove ishrane brzo i zdravo mršavljenje koje za posljedicu ima uravnotežen nivo masti u krvi i smanjen loš LDL holesterol. Pomaže u čišćenju kože i kose, daje veliku energiju, povećava libido i sprečava različite tumore.
Ovaj način ishrane može biti najzdraviji, ali samo ako uključuje širok spektar hrane bogate hranjivim materijama biljnog porijekla, jer usvajanje ovog načina života koji ispunjava sve vaše nutritivne potrebe zahtijeva potpunu posvećenost i znanje.
Osim poslastica Omerašević pravi i slana jela koja nisu uvijek sto posto sirova, ali su i dalje isključivo biljnog porijekla. Priprema razne supe, salate, paste i kaže da je mogućnosti i kombinacija bezbroj.
Na Meriminom Instagram profilu torta koja je najviše zaintrigirala njene pratitelje, ali i našu ekipu, je torta od borovnica i lavande, što je nesvakidašnja kombinacija.
"Kombinacija lavande i borovnica je svima baš neobična. I meni je bila na početku, mada ja inače volim takve kombinacije. Iako možda nije za svakoga, onaj ko ju je probao jednako je oduševljen kao ja", rekla je na kraju našeg razgovora Merima i otkrila nam recept za ovu, bar na izgled, prelijepu tortu.
Torta od lavande i borovnica
Podloga je uvijek od orašastih plodova poput oraha, badema i lješnjaka. Njima dodajte hurme koje povezuju smjesu i eventualno kakao ili kokos.
Krema se pravi od sirovih indijskih oraha koji se trebaju potopiti preko noći, zatim od borovnica, jedne kašičice sušene lavande, soka jednog iscijeđenog limuna, zaslađivača (agavin ili javorov sip ili med), kokosovo ulje ili kakao maslac koji daje čvrstoću torti i eventualno malo nekog biljnog mlijeka radi lakšeg blendiranja.
Sastojke za podlogu blendirate i utisnite u kalup. Zatim i sastojke za kremu izblendajte te izlijte preko podloge i držite u zamrzivaču namanje tri-četiri sata kako bi se torta stisnula. Nakon toga može stajati u frižideru oko 5 dana, a u zamrzivaču i mjesec dana.