
Zdravstveni stručnjak izdao je oštro upozorenje o određenoj vrsti ugljikohidrata koji bi mogao uzrokovati pad nivoa šećera u krvi, tvrdeći da je opasniji od šećera. Dr. Eric Berg je istražio opasnosti maltodekstrina na šećer u krvi.
Ketoza, metaboličko stanje u kojem se masti sagorijevaju za energiju umjesto glukoze, povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući gubitak težine, bolju kontrolu šećera u krvi i smanjeni rizik od srčanih bolesti. Također, je poznato da suzbija glad, povećava nivo energije i promoviše zdravlje kože.
Dr. Berg je naglasio kako oni koji žele održati stabilan šećer u krvi trebaju izbjegavati maltodekstrin.
"Postoji taj ugljikohidrat koji je mnogo opasniji od šećera. Ljudi imaju tendenciju da misle da je šećer najgori, ali postoje i druge stvari koje su još gore od šećera", rekao je.
Dalje je objasnio ozbiljnost njegovog uticaja pozivajući se na glikemijski indeks.
"Ovaj specifični ugljikohidrat je loš i reći ću vam zašto. Pogledajmo glikemijski indeks, gdje je šećer? Pa, konzumni šećer je oko 65, nije tako visok. Gdje je glukoza? 100. Gdje je ovaj ugljikohidrat? Između 116 i 136 na glikemijskom indeksu. Drugim riječima, to je ugljikohidrat koji nije klasifikovan kao šećer, ali djeluje kao šećer na mnogo smrtonosniji način. Što se tiče onoga što može učiniti vašem šećeru u krvi, jednostavno će ga značajno povećati. A ovaj ugljikohidrat se zove maltodekstrin", naveo je.
Maltodekstrin se nalazi u mnogim dijetalnim namirnicama.
"Nalazi se u modificiranom skrobu za hranu i modificiranom kukuruznom škrobu. Nalazi se u mnogim namirnicama. Stavljaju ga u mnoge proizvode 'bez šećera', iako je šećer", dodao je.
Maltodekstrin je polisaharid, koji je posebna vrsta ugljikohidrata napravljena od grupe molekula šećera koje su međusobno povezane. Općenito, maltodekstrin je škrob napravljen od nekoliko šećera, koji se obično dobiva iz kukuruza, pšenice, riže, krompirea ili tapioke.
Iako maltodekstrin nije klasifikovan kao šećer, može značajno povećati šećer u krvi zbog svog visokog glikemijskog indeksa, koji premašuje glikemijski indeks običnog šećera.
Ako se maltodekstrin dobiva iz pšenice, može sadržavati tragove glutena, što predstavlja dodatnu zabrinutost za one koji su osjetljivi na gluten. Maltodekstrin je bijeli škrobni prah i svestrani sastojak hrane. Poboljšava ukus, teksturu i rok trajanja i služi kao punilo, sredstvo za povećanje zapremine, stabilizator i konzervans.
Maltodekstrin se često dodaje prerađenoj hrani, kao što su:
-
Pekarski proizvodi - poput peciva, krekera i granola pločica.
-
Žitarice i pića za doručak.
-
Bezalkoholna slatka pića.
-
Bombone i drugi slatkiši.
-
Mliječni proizvodi; uključujući instant puding i druga gotova jela.
-
Preljevi za salatu, posebno kremaste sorte.
-
Supe i smrznuta jela.
-
Zamjene za meso.
-
Sportska pića.
-
Tjestenina.
Pretjerana konzumacija hrane koja sadrži maltodekstrin može dovesti do ishrane bogate šećerom, malo vlakana i puno prerađenih proizvoda.
Ovaj način ishrane može povećati rizik od visokog holesterola, debljanja i razvoja dijabetesa tipa 2. Maltodekstrin ima viši glikemijski indeks (GI) od konzumnog šećera, što znači da konzumiranje hrane s maltodekstrinom može izazvati brz porast nivoa šećera u krvi.