Nađite zdravu alternativu
48

Jedan upalni ugljikohidrat nikada ne biste trebali jesti ako imate česte probavne tegobe

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ugljikohidrati su esencijalna grupa hrane koja daje energiju tijelu. Međutim, nisu svi ugljikohidrati jednaki, a neki, poznati kao upalni ugljikohidrati, mogu doprinijeti hroničnoj upali.

Ova upala, često povezana s visoko obrađenim i rafiniranim ugljikohidratima, može dovesti do probavne nelagode. Hrana bogata šećerima, rafiniranim žitaricama i određenim vrstama ugljikohidrata može uzrokovati probleme poput nadimanja i plinova.

Krutika Nanavati, registrirana dijetetičarka i nutricionistica, govorila je o jednoj vrsti upalnih ugljikohidrata koje biste trebali izbjegavati ako želite ublažiti probavne tegobe. Nanavati je otkrila da su rafinirani šećeri u prerađenoj hrani poput slatkiša, peciva i bezalkoholnih pića upalni ugljikohidrati koje treba izbjegavati radi bolje probave i općeg blagostanja.

Rafinirani šećer, koji se često nalazi u prerađenoj i zašećerenoj hrani, može doprinijeti probavne tegobe kada se prekomjerno konzumira. Rafinirani šećeri, poput onih u slatkim grickalicama i pićima, brzo se apsorbiraju, uzrokujući skokove u nivou šećera u krvi. To može dovesti do upale i poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija, što potencijalno može rezultirati probavnim problemima poput nadutosti i nelagode.

"Izbjegavanje upalnih ugljikohidrata poput rafiniranog šećera može ublažiti probavne nelagode održavanjem uravnoteženog crijevnog mikrobioma i smanjenjem upale", kaže Nanavati.