(Foto: Shutterstock)
Mnogima su banane omiljeno voće, ali nažalost one brzo truhnu. Ako ih kupite početkom sedmice, a želite da traju do vikenda postoji trik koji će vam pomoći da im sačuvate svježinu.
Banane oslobađaju plin zvan etilen. Riječ je o biljnom hormonu koji uzrokuje sazrijevanje ploda. Tokom sazrijevanja etilen oslobađaju i avokado, paradajz i krumpir pa ih treba držati podalje od proizvoda osjetljivih na etilen, poput luka i mrkve.
Etilen se oslobađa kroz stabljike banane. Trik kojim ćete im očuvati svježinu jest da zapravo omotate stabljike banane komadićem plastične folije.
Ako plastika nije čvrsto pričvršćena, upotrijebite gumicu koju ćete svezati s vanjske strane folije. Pokazalo se da proces dozrijevanja banana usporava umotavanjem samo stabljike.
Također, ukoliko želite da banane traju duže možete ih staviti u frižider, tako ćete dodatno dobiti na vremenu.
Možda vas zanima
Najprodavaniji auto u BiH
Istražili smo: Koliko košta održavanje Octavije 2.0 TDI i 1.5 TSI do 100.000 kilometara?
Vezani članci
Svježina voća
Jednostavnim trikom usporite truljenje banana
Jednostavni trikovi