Recept smo pronašli na kulinarskom portalu Coolinarika , a korisnica koja je objavila recept kazala je da jelo potiče iz Istočne Hercegovine.
Također, online se može pronaći nekoliko drugih verzija koje sadrže i luk i jaja, tako da jelo možete prilagoditi vlastitom ukusu i željama.
Sastojci:
4 veća krompira, 200 gr fete ili nekog drugog sira za pitu, 2 pune supene kašike kisele pavlake, 20 gr maslaca, 200 gr brašna, još brašna za posipanje, so po potrebi (zavisi od sira), ulje.
Priprema:
Oguliti i skuhati krompir. Ocijediti, pa dodati pavlaku i maslac, izgnječiti i promiješati da se izjednači. Dodati izgnječen sir i ponovo promiješati.
Početi dodavati brašno i miješati varjačom ili rukom. Trebate dobili tijesto koje će se odvajati od posude i mora biti mekano.
U zavisnosti od vrste krompira, moguće da će nekome ko se odluči da radi pitu, trebati manja ili veća količina brašna od one koja je navedena.
Kad ste pripremili tijesto, odvajajte po punu kašiku tijesta i lagano valjajte u oblik kobasice debljine oklagije, na radnu površinu posutu brašnom. U ovom slučaju važi pravilo što više brašna, to bolje.
U podmazanu tepsiju redajte dok ne potrošite tijesto. Budite pažljivi, jer je tijesto jako mekano.
Lagano premažite uljem i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni otprilike 40 minuta.
Navedena smjesa je dovoljna za dvije manje tepsije, prečnika 26 cm.
Kad pitu izvadite iz rerne, ostavite da "odmori" prije posluživanja. Prijatno!