Juha od bundeve sa kestenom i tahini pastom ugrijat će vas u hladnim zimskim noćima
Priprema ove juhe je brza i jednostavna, a sve što vam je potrebno su bundeva, kuhani kesten, ruzmarin, sjemenke sezama i tahini pasta.
Ogulite i prepolovite budevu te jedan kilogram izrežite na velike komade. Potom bundevu stavite u šerpu sa jednim litrom vode u kojoj se prethodno kuhalo povrće, pokrijte poklopcem i ostavite da zavrije na pari otprilike deset minuta ili dok bundeva ne bude dovoljno mekana da se može pasirati.
Zatim smjesu istresite u blender i izmiksajte dok ne postane glatka, a potom vratite u šerpu.
Nakon toga možete pristupiti pripremi ostalih sastojaka.
Listove sa tri do četiri grančice ruzmarina sitno nasjeckajte, dovoljno da imate punu kašiku. Tri kašike sjemenki sezama zagrijte u tavi na umjerenoj toploti, dok ne dobiju zlatnu boju. Potom dodajte dvije kašike maslinovog ulja i nasjeckani ruzmarin. U ovu smjesu dodajte osam oguljenih i kuhanih kestena te sve zajedno kuhajte još minut ili dva.
Juhu od bundeve koju ste vratili u šerpu skuhajte gotovo do prokuhavanja, uz dodavanje začina po želji.
Nakon kuhanja, juhu sipajte u zdjelice, a u svaku posudu dodajte kašiku tahini paste (namaz od smrvljenog sezamovog sjemena) te kašiku smjese začina sa kestenom.
Ovako pripremljena juha od bundeve, ističu kulinarski stručnjaci, ugrijat će vaše goste i izmamiti njihove osmijehe.
Britanski kuhar Nigel Slater pojašnjava kako se za ovu juhu umjesto bundeve može koristiti i tikva. Njegov savjet jeste da se sa mlade tikve ne mora ni guliti kora, ukoliko nije oštra.