Osim podataka navedenih na pakovanju, naravno da je važno obratiti pažnju i na izgled mesa. Nikada nemojte kupovati pakirano meso koje je u krvavoj vodi zato što je to znak da je ono staro.
Također trebate analizirati njegovu boju. Teletina bi trebala biti svijetla, ali ne bijela, isto kao i meso peradi. Govedina bi trebala biti srednje crvena, ali ne previše tamna. Ukoliko je meso blijede boje, sive, smeđe ili zelene, ono je pokvareno. Masni dijelovi moraju biti bijeli, a ne žuti.
Ukoliko ne možete pomirisati meso zato što je zapakovano, lagano ga opipajte. Nakon što ga pritisnete, ono se mora brzo vratiti u prvobitno stanje, tj. ne smije ostati udubljenje. Ako na njegovoj površini primijetite sluz, to znači da su na njemu bakterije.
Da bi se meso dobro zamrznulo i da bi se spriječilo širenje štetnih mikroorganizama, zamrzivač mora kontinuirano raditi na -18 stepeni Celzijusa.