![Ilustracija: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_210507053.jpg?v=1)
Mišljenja o tome koliko je zahtjevna priprema baklave su podijeljena. Dok je nekima priprema baklave izuzetno jednostavan proces i veoma brzo slože jufke, tirit i orahe te je zatim izrežu, peku i zaliju agdom, postoje i domaćice koje se ne usuđuju napraviti je zato što im djeluje previše komplikovano.
Međutim, u oba slučaja se može "pasti na ispitu" prilikom njenog rezanja.
I zaista rezanje baklave nekada izgleda i kao matematički problem pa mnogi posežu i za linijarom jer je veoma važno da svako parče izgleda jednako i proporcionalno kako bi samim time, osim ukusom i oku bila privlačna.
U videozapisima koji se nalaze u tekstu pronašli smo dva najpopularnija načina rezanja baklave. Jedan se zove "rezanje na zvijezdu" i na neki način se smatra nešto komplikovanijim pa je tako u tom slučaju bitno ostati skoncentrisan i pratiti šablon (fotografija ispod) koji je dostupan na internetu.
![Šablon rezanja baklave na zvijezdu](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/210507053.3_mn.jpg?v=1730639445)
Iako ćete se možda više namučiti prilikom ovakvog rezanja baklave, kada završite ponosit ćete se jer će krajnji ishod biti odličan. Naime, u centru tepsije će se nalaziti zvijezda iz koje se dalje šire krakovi te to djeluje zaista primamljivo i apetitli.
![Rezanje na zvijezdu, Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/210507053.2_xl.jpg?v=1730639445)
Drugi i ujedno dosad najpoznatiji i najčešće korišten način je "rezanje na rombove". Ova opcija je možda najprikladnija za početnike koji se možda ne usuđuju eksperimentisati s drugačijim potezima noža.
Naime, u ovom slučaju se prave uspravne i ravne te poprečne ukošene linije koje zajedno kreiraju romb - prepoznatljiv izgled baklave.
![Rezanje na rombove, Foto: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/210507053.1_xl.jpg?v=1730639445)
Bez obzira na to što djeluje jednostavnije i kod ovog načina rezanja baklave važno je da napravite tačne mjere kako bi vam rombovi bili jednaki. Baklava ništa manje lijepo neće izgledati ukoliko se odlučite za ovu opciju rezanja.
S obzirom na to da nam se bliži Bajram, sada je pravo vrijeme da se odlučite za sastojke koje ćete koristiti za pravljenje baklave s obzirom na to da ona postoji u različitim verzijama (s nutellom, lješnjacima, orasima, pistacijama...). Nakon toga odaberite i način na koji ćete je izrezati i poslužiti vašoj porodici i najbližima za ovaj najznačajniji islamski praznik.