Jednostavan trik
15

Kako postići bolji okus brokula: Ne biste ih trebali pripremati u vodi

Piše: I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Brokule su na "lošem glasu" zbog svog okusa, ali pravi krivac za loš okus je u načinu kuhanja. Ovo povrće nikada ne biste trebali pripremati u vodi jer će ono biti prekuhano i bljutavo.

Ne samo da ovakav način kuhanja kvari okus brokula, već i gube neke od pozitivnih učinaka na zdravlje čovjeka. Kuharica Jamie Vespa otkrila je tajnu savršeno pripremljenih brokula - dinstanje.

"Savršeno dinstane brokule bit će spremne za nekoliko minuta. Nikada suhe, savršeno mekane i lagano pržene brokule će osvojiti i najizbirljivije osobe", kazala je.

Zagrijte dvije kašike ulja u velikom tiganju na srednje jakoj vatri pa dodajte brokule. Pržite ih nekoliko minuta, dobro promiješajte, a zatim stavite poklopac i ostavite da se dinstaju još šest minuta.

Kada brokule budu gotove, začinite ih po svom ukusu. Naravno, većina ljudi ih soli, a Vespa preporučuje da na njih iscijedite malo limuna i dodate parmezana.