Jabuke proizvode etilen, prirodni plin koji usporava zrenje i klijanje mnogih vrsta povrća, uključujući krompir. Etilen može učiniti da krompir ostane svježiji duže vremena, jer djeluje na usporavanje njegovog procesa rasta.
Dakle, ako želite da krompir ostane bez klijanja, jednostavno ga spremite u kutiju ili vreću pored nekoliko jabuka.
Međutim, iako ova metoda može pomoći u sprječavanju klijanja, treba obratiti pažnju na nekoliko važnih stvari prilikom skladištenja krompira. Jedan od ključnih faktora je temperatura. Krompir treba skladištiti na hladnom, suhom i tamnom mjestu, jer to sprečava pojavu klijanja i održava ga svježim duže vrijeme.
Važno je naglasiti da krompir nikada ne smije biti pohranjen u frižideru, jer hladnoća može uzrokovati da se skrob u krompiru pretvori u šećer, što ne samo da mijenja njegov okus, već može dovesti i do stvaranja tvari koje mogu biti štetne po zdravlje kad se krompir kasnije kuha na visokim temperaturama.
Za najbolje rezultate, krompir bi trebalo skladištiti u ne previše hladnom prostoru, na suhom i tamnom mjestu, dok bi jabuke trebale biti smještene u neposrednoj blizini, ali ne u istoj kutiji, ako želite iskoristiti prednosti etilena za usporavanje klijanja krompira.