Dr. Giles Yeo izdvojio je šest bezbolnih načina da smanjite unos kalorija.
-
Ne prekuhavajte povrće, jedite ga svježe ili blago skuhano. Kalorije u celeru, mrkvi i gljivama povećaju se za 500 posto kad se povrće kuha dok potpuno ne omekša. Kuhanje razbija celulozu u biljkama što onemogućava probavljanje ovih namirnica i apsorpciju kalorija.
-
Uživajte u slabo pečenom odresku, a ne reš-pečenom. Pečenje odreska minutu ili dvije može smanjiti unos kalorija za 50. Potpuno skuhani meso smanjuje mišićna vlakna u mesu i zbog toga se kalorije "lijepe".
- Piletina je zdrava kao tofu i jedina razlika je u vremenu koliko potrebno da probavi. Skoro stotinu posto kalorija tofua tijelo razgradi, dok se trećina kalorija kod piletine sagori tokom probave a 15 posto se "gubi" na neprobavljivo, gusto životinjsko tkivo. Piletina također ostaje u probavnom traktu duže od tofua, pa nam daje osjećaj sitosti duže.
-
Jedite sirove umjesto pčene pistacije. U pakovanju od 30 grama badema ima 188 kalorija. Istraživanje pokazalo da zbog masnoća i proteina tijelo ne razgradi četvrtinu kalorija.
-
Stavite masnoću u rižu kako bi vas zaštitila od ugljikohidrata. Kuhanje riže u tri faze smanjuje količinu kalorija za 60 posto. Prvo dodajte kašikicu kokosovog ulja u prokuhanu rižu. Ohladite je tokom noći. Zagrijte je ponovo sljedeće jutro. Ulje se ponaša kao barijeru za probavljanje ugljikohidrata i ona bukvalno samo "prođe" kroz organizam.
- Jedite veliku porciju doručka jer to utječe na smanjenje kilograma i održavanje linije. Osobe koje jedu velike porcije za doručak, a vrlo male za večeru su vitkije. Metabolizam nam je aktivniji danju, pa efektnije sagorijeva kalorije.
Podsjetimo, ženama je potrebno da unesu 2.000 kalorija, a muškarcima 2.500 kalorija dnevno kako bi njihov organizam radio ispravno.