Koju vrstu ribe biste trebali konzumirati da bi očuvali zdravlje srca
![Ilustracija: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_220629149.jpg?v=1)
Naime, ljekarka Amy Goodson je za magazin Eat This, Not That navela da bi ljudi trebali konzumirati što više omega-3 masnih kiselina kako bi smanjili rizik od bolesti srca.
One se nalaze u lososu, koji se često naziva "najboljim prijateljem zdravlja srca". Omega-3 masne kiseline povećavaju nivo HDL (dobrog) holesterola u krvi. On se naziva dobrim zato što skuplja višak LDL (lošeg) holesterola, koji je faktor rizika od srčanih oboljenja i vraća ga u jetru, gdje se razgrađuje.
"Omega-3 masne kiseline uništavaju 'slobodne radikale' koji oštećuju ćelije", napomenula je Goodson.
Američko udruženje za bolesti srca (AHA) ljudima preporučuje da dvaput sedmično jedu 100 grama lososa. Losos sadrži i druge hranjive tvari poput vitamina D, B6, B12, selena, fosfora i kalija.