Uvrstite ih u ishranu
22

Konzumiranje više omega-3 dobro je za krvni pritisak i srčane bolesti

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Na vaš krvni pritisak u velikoj mjeri utiče ono što jedete. Usvajanje zdravih obrazaca ishrane čak i nakon dijagnoze hipertenzije može značajno smanjiti vaš krvni pritisak i šanse za komplikacije srčanih bolesti.

Oko 50 posto svih odraslih u SAD-u sada ima visok krvni pritisak (također hipertenzija). Uzimajući u obzir da je ovo stanje glavni faktor rizika za srčane bolesti – koje je vodeći uzrok smrti i muškaraca i žena – njegova je prevalencija još alarmantnija.

Što se tiče toga što jesti za snižavanje krvnog pritiska nakon dijagnoze hipertenzije, nova studija je identificirala određenu vrstu masnoće na koju se treba opteretiti.

Studija objavljena u časopisu Clinical Nutrition proučavala je uticaj konzumiranja hrane bogate omega-3 masnim kiselinama na ljude koji su već imali hipertenziju.

Omega-3 masne kiseline su odavno poznate po svojim dobrobitima za zdravlje srca, ali nekoliko studija je istraživalo njihov utjecaj na osobe s hipertenzijom.

Istraživači ove studije pregledali su ishranu skoro 27.000 odraslih osoba sa hipertenzijom kako bi vidjeli koliko omega-3 masti unose iz hrane i suplemenata.

Na kraju studije, izmjerili su i smrtnost od svih uzroka i kardiovaskularnu smrtnost.

I sasvim sigurno, konzumiranje više omega-3 masti povezano je sa značajno manjim rizikom od smrtnosti od svih uzroka i od kardiovaskularnih bolesti. Posebno za srčana oboljenja, procijenjeno je da je rizik od 32 posto do 47 posto manji za one koji su jeli više omega-3.

Ono što je najimpresivnije je da je ovaj odnos bio značajno koristan kada se posmatra unos samo jedne vrste omega-3 masti.