Bogatstvo okusa artičoke bit će prava poslastica za vaše nepce, još kada se izblendaju daju najukusniji vegetarijanski umak. A najbolji dio je taj što najvjerovatnije imate sve sastojke u svojoj kuhinji za pripremu ovog obroka.
Ovo jelo je ukusno, zdravo, bez mesa i potpuno vegansko.
Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovog jela:
250 grama tjestenine po želji 250 grama brokula 2 kašičice maslinovog ulja 250 grama gljiva so i biber
Umak od artičoke:
350 grama artičoke pola šoljice vode šoljica maslinovog ulja 10 svježih listova kadulje 2 čehna bijelog luka pola kašičice soli biber malo limuna
Način pripreme:
Zagrijte pećnicu na 250 stepeni. Brokule operite, začinite maslinovim uljem, solju i biberom. Pecite ih petnaestak minuta.
U loncu al dente skuhajte tjesteninu. Dok se tjestenina ne skuha u velikoj tavi stavite malo maslinovog ulja, dodajte gljive, začinite solju i biberom i ispržite. Zatim počnite pripremu umaka.
Srca artičoke stavite u blender, dodajte vodu, maslinovo ulje, kadulju, bijeli luk, so i biber. Blendajte dok mješavina ne bude kremasta i glatka.
Skuhanu tjesteninu dodajte u tavu s gljivama, zatim dodajte umak od atričoka i brokule. Sve zajedno promiješajte na vatri.