Jednostavno i ukusno
12

Krompir "kuhan" u pijesku je poslastica na ulicama Uttar Pradesha

D. B.
U Indiji ljudi za kuhanje koriste brojne elemente u prirodi, a jedan od njih je i pijesak.

Dok se blato koristi za pravljenje tradicionalne indijske pećnice Chulhe, ulični prodavač hrane u indijskoj državi Uttar Pradesh koristi pijeskak kako bi "skuhao" krompir.

Ljudi u sjevernom dijelu Indije koriste pijesak samo za spremanje kikirikija i riže, ali je ovaj "medij" očigledno dobar i za pripremanje ukusnog krompira.

Bloger Amar Sirohi je objavio video na Instagramu koji prikazuje kako ulični prodavač hrane sprema svoj specijalitet. U wok pun pijeska je ubacio krompir koji je "kuhao" oko 20 minuta, a potom ga je servirao uz sos od korijandera, paradajza, đumbira i bijelog luka.

Sam krompir se ne pravi s nekim začinima i uljem, a porcija košta oko 30 eurocenti.

Video pripreme krompira je postao viralan na društvenim mrežama.