Iako postoji mnogo neuspješnih eksperimenata kada je u pitanju priprema napitaka, među kojima se izdvajaju "kafa od gljiva" i "kafa od putera", najnoviji bizarni kulinarski trend jeste latte s okusom brokule.
Ovaj napitak priprema se tako što se ekstrakt brokule doda u šoljicu tople kafe, a prvi put je ovo piće pripremljeno i degustirano u Australiji kako bi se tamošnje stanovništvo posvetilo konzumaciji zdravije prehrane.
Piće je izumljeno u Australijskoj nacionalnoj naučnoj i industrijskoj organizaciji Commonwealtha (CSIRO).
"Naše istraživanje pokazuje da dvije trećine odraslih Australijanaca ne jede dovoljno povrća. Brokola sadrži bioaktivne fitohemikalije koje su po svom sastavu proteini i vlakna, što ih čini idealnim kandidatom za pretvaranje u prah", kazali su iz CSIRO-a.
Ekstrakt brokule dobija se njenim sušenjem na suncu, a zatim usitnjavanjem. Prema pisanju FOOD NDTV-a, ovo piće nije baš najprijatnije za konzumaciju, ali je vrlo zdravo.