O čemu je riječ
9

Maslinovo ulje zbog ove greške vrlo brzo postane užeglo

Piše: I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko maslinovo ulje držite pored šporeta, pravite grešku zbog koje će se ono brže pokvariti, navode stručnjaci.

Naime, toplina iz šporeta uzrokovati da maslinovo ulje brže postane užeglo. Svjetlost također može negativno utjecati na njega.

Kako biste omogućili da maslinovo ulje trajati što je duže moguće, stručnjaci preporučuju da ga držite na hladnom i suhom mjestu, kao što je kuhinjski ormarić.

Osim toga, najbolje je da kupujete maslinovo ulje u tamnoj, staklenoj boci zato što će ono trajati duže od onog koje se čuva u plastičnoj boci.

Maslinovo ulje ima mnoge zdravstvene prednosti. Između ostalog sadrži mononezasićene masne kiseline. Pokazalo se da one povećavaju nivoe "dobrog" holesterola (HDL) dok snižavaju "loši" holesterol (LDL). Od svih biljnih ulja za kuhanje, maslinovo ulje ima najviše mononezasićenih masnih kiselina.