Kako pravilno čuvati maslinovo ulje i produžiti njegov rok trajanja
Za očuvanje kvalitete, preporučuje se kupovina maslinovog ulja u tamnim bocama, jer one bolje štite ulje od štetnog djelovanja svjetlosti. Prozirne boce, s druge strane, omogućavaju prolaz svjetlosti, što može ubrzati oksidaciju ulja i smanjiti njegovu nutritivnu vrijednost.
Iako mnogi misle da stavljanje maslinovog ulja u hladnjak može produžiti njegovu svježinu, to nije najbolja opcija. Hladnoća može uzrokovati zgušnjavanje ulja, što dovodi do smanjenja njegove arome i okusa, te može učiniti da ulje postane teško za korištenje.
Rok trajanja maslinovog ulja obično je nekoliko mjeseci, ali najpouzdaniji način da prepoznate loše ulje nije datum isteka, već miris i okus. Ako primijetite da ulje ima neugodan miris ili gorak okus, to je siguran znak da je prošao njegov optimalni rok za konzumaciju.
Pravilno čuvanje maslinovog ulja ne samo da čuva njegove zdrave sastojke, već vam omogućava da uživate u njegovim punim okusima i aromama, koji će obogatiti svaki obrok.