Komentari (12)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Posto se redovno dize 'graja' oko maslinovog ulja odlucio sam malo vise da istrazim. Tako jedan naucni artikl koji su spanci napisali istice da maslinovo ulje nakon tacno jedne godine izgubi sva zdravstvena svojstva. U prodavnicma ce te naci ulja rokom upotrebe oko 2 godine. Ako kupite ulje da ce jos trajati blizu 2 godine, na pravom ste putu da kupite frisko, mirisno, i zdravo ulje. Od svog, 2-3% friskog i kvalitetnog se moze naci, ukus je fantazija.
Sve radim na njemu-,salate , przim , u pecnuci ,sa suncokretovim pomijesano..Da ne nije sramota , i palacinke bi na njemu pravio. Litar suncokretovog mi sad moze 2 mjeseca.
maslinovo ulje nije za przenje jer ne podnosi temperarure iznad 200C,uz to litar djevicanskog je skoro 30KM
Za zdraviji život obavezno koristite extra djevičansko maslinovo ulje. Na ovim prostorima najbolje ulje je dalmatinskom od sorte Oblica koju, sa punim razlogom, zovu Kraljicom maslina. Osim uz jelo preporučuje se i jedna supena kašika prije spavanja. Neki autori savjetuju i jednu kašiku ujutro "na tašte" a u kombinaciji sa limunom izgleda da vrlo efikasno otklanja i kamenac u bubregu.
Koji naziv na ambalazi /proizvodjac za preporuku ? Lp
U tek proizvedenom maslinovom ulje molekule su mnogo aktivne a onda se umiruju, kada ulje doseže svoju zrelost i maksimalnu kvalitetu. Nakon toga molekule se mogu ponovo razbuditi pod vanjskim uticajem, prvenstveno svjetlošću i kisikom, kada dolazi do gubitka kvalitete. Karakteristika polifenola koje sadrži ekstra djevičansko maslinovo ulje je gorčina i peckanje (paljenje). Ulje koje vam je ugodno i blago pri okusu a ne pecka nije pravo niti čisto ekstra djevičansko maslinovo ulje.
A jedna od najvažnijih stvari jest to da ambalaža bude staklena, nipošto plastična.
Kod nas se esencija prodaje u plasticnim ambalazama.Ali stvarno nemozete naci kod nas esenciju 80% da je u staklenim ambalazama. Ako su zadnja naucna istrazivanja potvrdila i kazu bas ono sto sam vjerovao da ako plasticna flasa vode bude na suncu da otpusti puna mikro djelica plastike koje onda ostanu u tijelu, koliko puta vise plasticna boca esencije 80% otpusti plasticnih mikro dijelova i koliko je to stetno po organizam?