Ovisi o vrsti
23

Može li začinima isteći rok? Evo kako možete provjeriti je li vrijeme da ih zamijenite

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Sušeno bilje i začini mogu trajati 1 do 4 godine, ali to ovisi o vrsti začina i načinu obrade i skladištenja. Općenito, začini će s vremenom izgubiti svoju aromu i snagu okusa.

Ako ste neko vrijeme skupljali bilje i začine, možda se pitate ističe li im rok trajanja i kada ih treba zamijeniti.

Prilikom određivanja roka trajanja sušenog bilja i začina, varijable koje treba uzeti u obzir uključuju njihovu vrstu, obradu i skladištenje. Osušeno bilje obično traje 1do 3 godine. Primjeri uključuju: bosiljak, origano, timijan, listove lovora, kopar, peršun, korijander, metvicu, kao i kadulju.

Mljeveni začini ili začini u prahu obično imaju rok trajanja 2-3 godine. Uobičajeni primjeri uključuju: đumbir u prahu, bijeli luk u prahu, mljeveni cimet, čili prah, mljevena kurkuma, mljeveni kardamom, mljevena paprika, mješavine začina.

Cijeli ili nemljeveni začini imaju najduži rok trajanja jer je manji dio njihove površine izložen zraku i svjetlu. To im omogućuje da zadrže svoja aromatična ulja i spojeve okusa duže.

Ako se pravilno skladište, cijeli začini mogu trajati do 4 godine. Primjeri uključuju: cijela zrna bibera, korijander, sjemenke gorušice, sjeme komorača, sjemenke kima, sjemenke kumina, cijeli muškatni oraščić, klinčiće, štapiće cimeta, cijele sušene čili papričice.

So je iznimka od pravila jer se može koristiti neograničeno dugo bez obzira na veličinu i oblik, a da se ne pokvari ili izgubi okus. Ipak, ako koristite začinjenu sol, svi dodatni začini mogu s vremenom izgubiti snagu.

Osušenom bilju i začinima zapravo ne ističe rok trajanja niti se "pokvare" u tradicionalnom smislu. Kada se kaže da se začin pokvario, to jednostavno znači da je izgubio većinu svog okusa, jačine i boje. Srećom, malo je vjerojatno da ćete se razboljeti od konzumiranja začina koji se pokvario.

Mnogi začini koji se kupuju u trgovini navode datume najbolje do, koji označavaju vremenski okvir tijekom kojeg će zadržati najjači okus i kvalitetu.

I dalje je općenito sigurno konzumirati sušeno bilje i začine kojima je prošao rok trajanja, iako neće dodati ni približno toliko okusa kao svježi.

Ako niste sigurni koliko ste dugo imali svoje začine, provjerite njihov miris i okus možete reći jesu li spremni za osvježenje. Zdrobite ili utrljajte malu količinu u dlan. Ako je miris slab, a okus slab, vjerojatno je pravo vrijeme da ih zamijenite.