U pjeni je spas
48

Način na koji točite pivo u čašu može uzrokovati nadutost

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ukoliko nakon konzumiranja piva imate problema s nadutošću, razlog može biti pogrešan način točenja piva.

Ljudi uglavnom malo nakrive čašu i polako toče pivo u nju kako bi izbjegli stvaranje pjene na vrhu. No, stručnjak za pivo Max Bakker kaže da je to pogrešno, jer u tom slučaju ugljendioksid (CO2) ostaje zarobljen u pivu. Prilikom konzumacije takvog piva ugljendioksid će završiti u vašem stomaku, a stvari će postati još gore nakon konzumacije grickalica te u konačnici uzrokovati nadutost.

Bakker upozorava da ukupna količina oslobođenog ugljendioksida može biti do 2,5 puta veća od količne piva koje smo popili. Savjetuje da pivo brzo nalijete u čašu i da ne brinete o količini pjene, jer će se ona svakako pretvoriti u pivo. U tom slučaju ugljendioksid će se osloboditi i neće završiti u vašem stomaku pa prema tome nećete ni biti naduti.