Osjećat ćete se bolje
1

Ove namirnice će vam pomoći da ublažite nelagodu: Uvrstite ih u ishranu

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Problemi sa probavom i nadutost često su posljedica loše ishrane, stresa i upalnih procesa u probavnom sistemu. Loša funkcija probave može izazvati nakupljanje plinova i osjećaj nadutosti, što negativno utječe na našu svakodnevnu energiju.
Naime, jedan od glavnih krivaca za nadutost su mliječni proizvodi, grahorice ili prekomjerna konzumacija voća, pa je preporučljivo izbjegavati ove namirnice ako želite izbjeći nelagodu. Međutim, postoje i mnoge druge namirnice koje mogu pomoći u smanjenju nadutosti i podržati zdravlje probavnog sistema.

Bademi su izvanredno bogati vitaminom E, proteinima i vlaknima, što ih čini odličnim izborom za poboljšanje probave. Osim toga, vlakna u bademima mogu pomoći u održavanju zdravlja crijeva i smanjenju nadutosti.

Jedna od najpreporučljivijih namirnica za smanjenje nadutosti je ananas. Ovaj plod sadrži bromelain, enzim koji pomaže razgradnji proteina i poboljšava probavu. Prekomjeran unos proteina može izazvati zatvor, a ananas može pomoći u sprječavanju ovog problema.

Začini poput cimeta i đumbira poznati su po svojim ljekovitim svojstvima. Ovi začini čiste organizam i mogu ublažiti nadutost. Čaj od cimeta i đumbira prije spavanja dobar je način za smanjenje mučnina i smirivanje probavnih smetnji.

Avokado je bogat vlaknima, ali sadrži i lipazu, enzim koji pomaže u probavi masti. Možete pripremiti pire od avokada koji možete namazati na krišku hljeba.

Kefir je fermentirani mliječni proizvod, odličan je za osobe koje pate od intolerancije na laktozu, čestog uzroka nadutosti. Sadrži laktazu, enzim koji pomaže u razgradnji laktoze, čineći kefir korisnim za smanjenje nadutosti i plinova.

Celer je iznimno koristan za snižavanje krvnog pritiska, a također djeluje kao diuretik, čime pomaže u smanjenju nadutosti. Zbog svojih svojstava, celer je izvrstan prirodni čistač organizma.

Kruške su voće bogato vlaknima, koja pomažu u sprječavanju nadutosti. Šest grama vlakana u srednje velikoj krušci može poboljšati probavu i održavati zdravlje crijeva. Osim što pomažu u borbi protiv nadutosti, vlakna su povezana s nižim rizikom od raznih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i raka dojke.

Korištenjem ovih jednostavnih i prirodnih namirnica možete poboljšati probavu, smanjiti nadutost i osjećati se bolje.