Napravite focacciu s maslinama i paradajzom i unesite dašak Italije u svoju kuhinju
Slanoj i hrskavoj korici teško je odoljeti, naročito kada je kombinujete s maslinama, cherry paradajzom i ruzmarinom. Dobra vijest je da focacciu možete veoma lako pripremiti i kod kuće.
Potrebno vam je 500 gr brašna, prstohvat soli, 300 ml mlake vode, 50 ml maslinovog ulja, mala kašika šećera i pakovanje suhe germe/kvasca.
U mlaku vodu dodajte sećer, so i kvasac. Promješajte pa nakon 5 minuta dodajte brašno i ulje. Mijesite sve dok se ulje ne sjedini s tijestom pa ostavite da miruje 2 sata.Nakon toga tijesto stavite na radnu površinu koju ste prethodno posuli brašnom (tijesto možete podijeliti na dva dijela ili napraviti jednu veliku pogaču).
Oklagijom razvijte tijesto debljine 2 cm i stavite a u pleh za pečenje. U tijesto utisnite sve što želite (masline, paradajz, ruzmarin...) i ostavite da miruje 30 minuta. Nakon toga stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite 30-40 minuta.
Slične recepte možete pronaći na blogu Harry Coopers Food kojeg vodi food blogger Hajrudin Šišić.