Mi vam donosimo recept za pripremu domaćih girosa s pilećim mesom. Naravno, vi možete napraviti i neku drugu kombinaciju u zavisnosti od toga koje meso preferirate.
Za pripremu girosa potrebni su vam sljedeći sastojci:
500 grama fileta malo mješavine začina Za tzatziki sos: 2 kašike grčkog jogurta 1 čehne narendanog bijelog luka sitno nariban krastavac 2-3 kašike sitno sjeckanog kopra 2 kašike maslinovog ulja
prstovat soli sok od pola limuna
Tijesto:
300 grama brašna
malo soli
malo mlijeka
i vode
malo kvasca
Priprema:
Prvo napravite tijesto. Sve sastojke sjedinite i ostavite da odstoje. U međuvremenu pripremite piletinu. Piletinu isjeckajte ili na kockice ili na prutiće. Prelijte maslinovim uljem i začinite mješavinom začina. Pržite na zagrijanom puteru.
Nakon što ste ispržili piletinu pripremite tzatziki sos. Izrendajte krastavicu i dojdate sitno isjeckan kopar. U drugu posudu stavite izrendano čehne bijelog luka, a potom dodajte grčki jogurt i malo maslinovog ulja. Začinite po volji. Krastavac spojite s jogurtom.
Kada je tijesto nadošlo premijesite ga i razvaljajte u loptice. Oblikujte ga oklagijom tako da bude tanko. Pecite ga s jedne i druge strane na dobro zagrijanoj, nepodmazanoj tavi.
Kada je tijesto gotovo, polovinu premažite tzatziki sosom. Dodajte piletinu i salatu po želji. Preklopite.