Ukusno i sočno
0

Napravite najbolju domaću varijantu girosa

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Girosi su tradicionalno grčko jelo, a obično se služe kao sendvič s paradajzom s tzatziki sosom. Meso se obično pravi na vertikalnom ražnju, a u slučaju da ga pravite kući i tava će poslužiti.

Mi vam donosimo recept za pripremu domaćih girosa s pilećim mesom. Naravno, vi možete napraviti i neku drugu kombinaciju u zavisnosti od toga koje meso preferirate.

Za pripremu girosa potrebni su vam sljedeći sastojci:

500 grama fileta malo mješavine začina Za tzatziki sos: 2 kašike grčkog jogurta 1 čehne narendanog bijelog luka sitno nariban krastavac 2-3 kašike sitno sjeckanog kopra 2 kašike maslinovog ulja

prstovat soli sok od pola limuna

Tijesto:

300 grama brašna malo soli malo mlijeka
i vode malo kvasca

Priprema:

Prvo napravite tijesto. Sve sastojke sjedinite i ostavite da odstoje. U međuvremenu pripremite piletinu. Piletinu isjeckajte ili na kockice ili na prutiće. Prelijte maslinovim uljem i začinite mješavinom začina. Pržite na zagrijanom puteru.

Nakon što ste ispržili piletinu pripremite tzatziki sos. Izrendajte krastavicu i dojdate sitno isjeckan kopar. U drugu posudu stavite izrendano čehne bijelog luka, a potom dodajte grčki jogurt i malo maslinovog ulja. Začinite po volji. Krastavac spojite s jogurtom.

Kada je tijesto nadošlo premijesite ga i razvaljajte u loptice. Oblikujte ga oklagijom tako da bude tanko. Pecite ga s jedne i druge strane na dobro zagrijanoj, nepodmazanoj tavi.

Kada je tijesto gotovo, polovinu premažite tzatziki sosom. Dodajte piletinu i salatu po želji. Preklopite.