
Slagana pita sa sirom
Postoji mnogo vrsta pita, ali slagana pita sa svježim sirom zauzima posebno mjesto zbog svoje jednostavnosti, bogatog okusa i savršene kombinacije hrskave kore i mekanog nadjeva.
Gotova jufka omogućava da se pita pripremi brzo i jednostavno, zadršavajući duh tradicionalnog jela uz moderni pristup. Pored jufke ključni sastojci svake dobre pite su sir i mileram koji nisu samo dodaci već srž svake sirnice. Ukoliko želite da pita dobije dodatan sjaj, mileram možete koristiti za premazivanje.
Sastojci
- 500 g gotove integralne jufke Sprind
- 400 g svježeg sira
- 400 g milerama ZiM
- 400 g vlašićkog sira
- 2 kašikice Tuzlanske soli
- 6 jaja
- 3 kašike maslaca
- 100 g griza Master
- 200 g svježe salate
Priprema
U posudu staviti jaja, mileram, svježi sir, vlašićki sir i griz. Sve umutiti da se sastojci sjedine te posoliti. Maslac rastopiti, pa namastiti jufku. Na jufku staviti drugu jufku, te staviti pripremljeni fil. Ponoviti postupak dok ima fila i jufke i na kraju ponovo staviti sloj jufke.
Sve peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Poslužiti uz salatu kao toplo predjelo ili samostalno jelo.
Možda vas zanima
Vezani članci
Ćufte od mljevenog mesa
Nemate ideju za iftar? Napravite kofte koje su idealne uz rižu, salatu i somune
Kada je idealan period?
Na koji način se vrijeme ručka odražava na vaš proces mršavljenja
Iznenadite svoje nepce