Slagana pita sa sirom
Postoji mnogo vrsta pita, ali slagana pita sa svježim sirom zauzima posebno mjesto zbog svoje jednostavnosti, bogatog okusa i savršene kombinacije hrskave kore i mekanog nadjeva.
Gotova jufka omogućava da se pita pripremi brzo i jednostavno, zadršavajući duh tradicionalnog jela uz moderni pristup. Pored jufke ključni sastojci svake dobre pite su sir i mileram koji nisu samo dodaci već srž svake sirnice. Ukoliko želite da pita dobije dodatan sjaj, mileram možete koristiti za premazivanje.
Sastojci
- 500 g gotove integralne jufke Sprind
- 400 g svježeg sira
- 400 g milerama ZiM
- 400 g vlašićkog sira
- 2 kašikice Tuzlanske soli
- 6 jaja
- 3 kašike maslaca
- 100 g griza Master
- 200 g svježe salate
Priprema
U posudu staviti jaja, mileram, svježi sir, vlašićki sir i griz. Sve umutiti da se sastojci sjedine te posoliti. Maslac rastopiti, pa namastiti jufku. Na jufku staviti drugu jufku, te staviti pripremljeni fil. Ponoviti postupak dok ima fila i jufke i na kraju ponovo staviti sloj jufke.
Sve peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Poslužiti uz salatu kao toplo predjelo ili samostalno jelo.
Možda vas zanima
Vezani članci
Priprema je jednostavna