Rapsodija mirisa
6

Fina, mekana i puna domaćeg okusa: Napravite slaganu pitu sa sirom

Klix.ba
Slagana pita sa sirom
Slagana pita sa sirom
Postoji mnogo vrsta pita, ali slagana pita sa svježim sirom zauzima posebno mjesto zbog svoje jednostavnosti, bogatog okusa i savršene kombinacije hrskave kore i mekanog nadjeva.

Gotova jufka omogućava da se pita pripremi brzo i jednostavno, zadršavajući duh tradicionalnog jela uz moderni pristup. Pored jufke ključni sastojci svake dobre pite su sir i mileram koji nisu samo dodaci već srž svake sirnice. Ukoliko želite da pita dobije dodatan sjaj, mileram možete koristiti za premazivanje.

Sastojci

  • 500 g gotove integralne jufke Sprind
  • 400 g svježeg sira
  • 400 g milerama ZiM
  • 400 g vlašićkog sira
  • 2 kašikice Tuzlanske soli
  • 6 jaja
  • 3 kašike maslaca
  • 100 g griza Master
  • 200 g svježe salate

Priprema

U posudu staviti jaja, mileram, svježi sir, vlašićki sir i griz. Sve umutiti da se sastojci sjedine te posoliti. Maslac rastopiti, pa namastiti jufku. Na jufku staviti drugu jufku, te staviti pripremljeni fil. Ponoviti postupak dok ima fila i jufke i na kraju ponovo staviti sloj jufke.

Sve peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Poslužiti uz salatu kao toplo predjelo ili samostalno jelo.