Nacionalna hrana
22

Napravite najpopularnije jelo iz Egipta - Koshary

Klix.ba
Koshary je vjerovatno najpopularnija hrana koju možete kupiti na ulicama glavnog grada Egipta. U prvom tekstu DW-a donosimo recept prema kojem možete napraviti četiri zdjelice ovog nacionalnog jela iz Kaira.

Za ovaj obrok je potrebno:

  • Četiri glavice crvenog luka
  • Pet čehna bijelog luka
  • 150 grama basmati riže (kuhane)
  • 190 grama makarona (kuhanih)
  • 80 grama kuhane leće (suho vagane)
  • 540 grama konzerviranog paradajza
  • Tri četvrtine male kašike zrna kumina
  • Tri četvrtine male kašike bibera
  • Tri četvrtine male kašike harrisa praha
  • Sol (po potrebi)
  • Sirće od bijelog vina (dvije male kašike)
  • Šećer
  • 240 grama leblebija
  • Izmrvljene pistacije

Isjeckajte bijeli i crveni luk. U posebnoj posudi pomiješajte bijeli luk i basmati rižu, zatim dodajte kuhanu leću.

U loncu ugrijte ulje te izdinstajte luk. Zatim dodajte umak od paradajza te promiješajte umak i luk. Dodajte sjeme kumina u prahu, biber i harissa prah. Dodajte sirće od bijelog vina te miješajte 20-30 minuta.

Novu tavu napunite uljem te ga zagrijte. Nakon toga dodajte crveni luk i šećer. Miješajte dok luk ne promijeni boju te ga zatim izvadite. Pri završetku u zdjelicu dodajte leblebije.