Koshary je vjerovatno najpopularnija hrana koju možete kupiti na ulicama glavnog grada Egipta. U prvom tekstu DW-a donosimo recept prema kojem možete napraviti četiri zdjelice ovog nacionalnog jela iz Kaira.
Za ovaj obrok je potrebno:
- Četiri glavice crvenog luka
- Pet čehna bijelog luka
- 150 grama basmati riže (kuhane)
- 190 grama makarona (kuhanih)
- 80 grama kuhane leće (suho vagane)
- 540 grama konzerviranog paradajza
- Tri četvrtine male kašike zrna kumina
- Tri četvrtine male kašike bibera
- Tri četvrtine male kašike harrisa praha
- Sol (po potrebi)
- Sirće od bijelog vina (dvije male kašike)
- Šećer
- 240 grama leblebija
- Izmrvljene pistacije
Isjeckajte bijeli i crveni luk. U posebnoj posudi pomiješajte bijeli luk i basmati rižu, zatim dodajte kuhanu leću.
U loncu ugrijte ulje te izdinstajte luk. Zatim dodajte umak od paradajza te promiješajte umak i luk. Dodajte sjeme kumina u prahu, biber i harissa prah. Dodajte sirće od bijelog vina te miješajte 20-30 minuta.
Novu tavu napunite uljem te ga zagrijte. Nakon toga dodajte crveni luk i šećer. Miješajte dok luk ne promijeni boju te ga zatim izvadite. Pri završetku u zdjelicu dodajte leblebije.
Možda vas zanima
Uputila mu oštru kritiku
Marija Šerifović napala takmičara Zvezda Granda: Ubila bih se da moj sin ode to raditi
Vezani članci