Priprema ovog ukusnog kolača ili pite traje 15-ak minuta, a kuhanje otprilike 45 minuta.
Od sastojaka vam je potrebno 30 grama neslanog putera te još malo za podmazivanje kalupa, 350 grama zamrznutih višanja bez košpica, 75 grama prosijanog brašna, 100 grama smeđeg šećera, dva velika jaja, pola kašike ekstrakta vanilije ili jedna kašičica paste od vanilije, 150 mililitara punomasnog mlijeka te dimljena so.
Dimljena so daje sjajnu aromu kolaču, ali ukoliko je ne možete pronaći, i morska so će dobro funkcionisati.
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni celzija i premažite puterom kalup prečnika 23 centimetra. Poredajte ili razbacajte zamrznute višnje po dnu kalupa.
U međuvremenu istopite preostali puter u posebnoj tavi ili šerpici.
Izmiješajte brašno i šećer te dodajte istučena jaja, ekstrakt vanilije, mlijeko i istopljeni puter. Zatim izmiješajte sve zajedno.
Ovu smjesu prelijte preko višanja u kalupu i pecite od 40 do 50 minuta, dok kolač ne dobije zlatnosmeđu boju.
Pospite kolač solju i servirajte ga toplog zajedno sa sladoledom ili nekom kremom.