Konzumirate li ih često
0

Nekoliko nuspojava konzumiranja previše jaja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ako postoji neka hrana oko koje se najviše raspravlja kada su u pitanju zdravstvene ispravnosti, to su jaja.

Tokom godina, na jaja se gledalo kao na sve, od primjera savršene cjelovite hrane do strašnog predznaka srčanih bolesti. I iako se čini da nauka sada potvrđuje da su jaja zdrava, još uvijek postoji nešto poput jedenja previše jaja.

Jaja su minimalno obrađena, niskokalorična hrana, iznenađujuće velike količine mononezasićenih masti, holina koji jača mozak, te luteina i zeaksantina, dva antioksidansa poznata po održavanju zdravlja očiju.

Sadrže nula šećera i prirodno imaju malo natrijuma. Neka istraživanja čak pokazuju da je veća vjerovatnoća da će ljudi koji jedu jaja konzumirati zdravu ishranu sa različitim važnim nutrijentima, kao što su vlakna, vitamini i minerali.

Različiti faktori mogu uticati na to koliko je jaja previše za svakog pojedinca. Ako imate srčano oboljenje ili dijabetes, razgovarajte sa svojim ljekarom kako biste odredili svoju najbolju ličnu granicu.

Rizik za holesterol

Još uvijek postoji mnogo debata o tome da li jaja podižu holesterol. Decenijama su stručnjaci vjerovali da holesterol u žumancima direktno doprinosi povišenom holesterolu u krvi. Međutim, sada se čini da drugi elementi u ishrani i anamneza osobe mogu imati veći uticaj. Porodična anamneza je glavni prediktor nivoa holesterola u krvi, a većinu holesterola u našoj krvi proizvodi jetra, a ne unosimo hranom.

Može povećati rizik od srčanih bolesti

Većina stručnjaka se slaže da jedno jaje dnevno ne povećava rizik od srčanih bolesti. U stvari, velika studija na pola miliona odraslih Kineza otkrila je da do jedno jaje dnevno zapravo smanjuje šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

S druge strane, ekstravagancija sa tri ili četiri jaja svakog jutra mogla bi biti druga priča. Studija iz 2019. povezivala je unos preko 300 miligrama holesterola dnevno sa 17 posto većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (KVB) i 18 posto većim rizikom od smrti. Velika meta-analiza iz 2022. objavljena u časopisu Circulation zaključila je da su veća dnevna konzumacija jaja i ukupni holesterol u ishrani povezani sa većim rizikom od KVB i smrti.

Mogli biste se udebljati

Ako vaše omiljeno serviranje sa jajima uključuje tešku hranu kao što su masne kobasice, palačinke, kafa obogaćena kremom, vaš doručak bi vas mogao na kraju opteretiti – doslovno. Možda ćete primijetiti kako vam težina raste ako vam jedenje visokokalorijskog doručka od jaja postane svakodnevna navika.

Možete povećati rizik od dijabetesa

Moguće je da konzumiranje velikih količina jaja može povećati i rizik od nekog drugog hroničnog stanja. U studiji iz 2009. u časopisu Diabetes Care, ljudi koji su jeli više od sedam jaja sedmično imali su veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli manje jaja.

Uz to, druga istraživanja su otkrila da jedenje jaja zapravo može poboljšati kontrolu šećera u krvi i osjetljivost na inzulin kod osoba s predijabetesom i tipom 2, a Američko udruženje za dijabetes preporučuje jaja kao izvor proteina.