Uvrstite je u ishranu
25

Ova superhrana za doručak može smanjiti holesterol

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Povišen holesterol znači da imate previše masne supstance poznate kao holesterol u krvi. Iako u početku nije opasno, s vremenom se može nakupiti u krvnim žilama uzrokujući blokade.

Ovo može spriječiti da krv pravilno teče kroz arterije. Iz tog razloga, visok holesterol je glavni faktor rizika za hitne medicinske situacije kao što su moždani i srčani udari.

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti visokom holesterolu, a prehrana je jedan od njih. Konkretno, konzumiranje previše zasićenih masti može povećati vaš nivo holesterola.

Srećom, određene promjene u vašoj ishrani mogu imati i suprotan efekat. Ako ste stoga pod visokim rizikom od visokog holesterola ili želite da snizite nivoe, trebalo bi da pogledate šta jedete.

Prema jednom dijetetičaru, promjena doručka je dobro mjesto za početak. Govoreći u članku koji je objavila Klivlendska klinika, registrovana dijetetičarka Kate Patton, podijelila je najbolje vrste doručka koje možete jesti za smanjenje nivoa holesterola.

Jogurt s voćem i ovsenim pahuljicama

U zavisnosti od vrste jogurta, ovo bi mogao biti jedan od najboljih obroka za snižavanje holesterola. Jogurt je uobičajena hrana za doručak, ali neki to možda neće uzeti u obzir. U zavisnosti od sadržaja masti, u njemu može biti malo holesterola, ali ne mnogo.

Za najzdraviju opciju predložila je da odaberete onu koja nema dodatog šećera. Kombinacija ovoga sa voćem za slatkoću i zobom za supstancu može dodatno pomoći vašem nivou holesterola.

Ovas je bogata vrstom vlakana zvanom beta-glukan, koja ima dokazane prednosti u snižavanju holesterola. Unos tri grama beta-glukana svaki dan, kao dio zdrave prehrane i načina života, snižava holesterol u krvi koji je faktor rizika od koronarne bolesti srca.

Kada jedete beta-glukan, on formira gel u crijevima koji zadržava žučne kiseline bogate holesterolom. To znači da manje holesterola prelazi iz crijeva u krvotok. Vaša jetra tada mora da uzme više holesterola iz vaše krvi da bi proizvela više žuči, što snižava holesterol u krvi.

Tost od avokada

Kejt je navela avokado i hljeb od cijelog zrna kao dobru hranu za smanjenje holesterola. Jedna naučna studija, objavljena u Journal of the American Heart Association, otkrila je da su učesnici koji su jeli avokado dnevno imali niži nivo lošeg holesterola i poboljšali kvalitet svoje ishrane.

Britanska fondacija za srce (BHF) je također preporučila jesti avokado kao opciju za zdravo srce. Tip masti u avokadu je uglavnom nezasićen (konkretno, mononezasićen), koji, kada se jede umjesto hrane bogate zasićenim masnoćama, može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola.