Da budete sretni
10

Ove namirnice će vam poboljšati raspoloženje, jedite ih češće

N. C.
Postoji mnogo dokaza koji upućuju na to da vam aktivnosti poput vježbanja, provođenja nekog vremena vani tokom dana i maženja s kućnim ljubimcem mogu podići raspoloženje, a kako se pokazalo, ono što jedete također može imati veliki utjecaj na vaše raspoloženje.

Bez obzira na to jeste li patili od zimskog bluesa ili ste u ludnici iz koje jednostavno ne možete izaći, hrana koju stavljate u košaricu s namirnicama i na tanjur može vam pomoći.

Iako niti jedna hrana nije lijek za sve i svakako biste se trebali posavjetovati s ljekarom ako mislite da pokazujete simptome depresije, postoji nekoliko namirnica za koje je naučnici dokazano da ljudima podižu sreću. Neke od tih namirnica, poput brazilskih oraščića, sadrže spojeve koji potiču proizvodnju određenih hormona dobrog osjećaja, dok druge namirnice, poput kafe, zapravo mogu blokirati spojeve zbog kojih se možete osjećati loše.

Tamna čokolada

Čokolada vam stvarno može pomoći u poboljšanju raspoloženja!

"Istraživanja su pokazala da je konzumacija tamne čokolade povezana s manjim izgledima za klinički relevantne simptome depresije, pri čemu osobe koje konzumiraju najveću količinu tamne čokolade imaju 57 posto niže izglede za simptome depresije od onih koji su izjavili da ne konzumiraju tamnu čokoladu", kaže dr. Means.

Ovo bi moglo biti povezano s hemikalijama u tamnoj čokoladi koje se nazivaju polifenoli kakaovca, koji su snažni antioksidansi i mogu poboljšati profil upale.

Međutim, kada kupujete čokoladu za podizanje raspoloženja, dr. Means ističe da je sadržaj kakaa ključan.

"Idealno je uzeti najtamniju čokoladu koju možete naći, jer će ona imati najmanje šećera i najviše kakaove mase (višak šećera i naknadni skokovi i padovi mogu dovesti do labilnosti raspoloženja). Odlučujem se za 85 posto ili više", naveo je.

Fermentirana hrana

Osim što podržava dobro zdravlje crijeva, fermentirana hrana, poput kiselog kupusa, jogurta i kimchija, također može pozitivno utjecati na vaše raspoloženje. Ove namirnice sadrže probiotike koji, prema brojnim studijama, mogu povećati razinu serotonina.

Ovo je posebno važno jer je serotonin koji se ponekad naziva i "hormon sreće" odgovoran za podizanje vašeg raspoloženja.

"Pozitivan utjecaj fermentirane hrane na raspoloženje može biti povezan s bliskom vezom između funkcije crijeva i zdravlja mozga, s fascinantnim dvosmjernim odnosom koji postoji između to dvoje", kaže dr. Means.

Jedna je studija pokazala da su osobe s najvećim unosom probiotičke hrane imale značajno niže izglede za ozbiljnost depresije i kliničku depresiju koju su sami prijavili.

Brazilski oraščić

"Brazilski oraščići jedan su od najjačih izvora selena, koji ima nekoliko funkcionalnih uloga u tijelu, uključujući stvaranje ključnih imunoloških i antioksidativnih proteina koji se nazivaju selenoproteini, kao i u zdravoj proizvodnji hormona štitnjače", kaže dr. Sredstva.

Prema studiji iz 2021., visok unos selena povezan je s manjom prevalencijom depresije, čak i nakon prilagodbe za nekoliko varijabli.

"Zdrava funkcija štitnjače usko je povezana s raspoloženjem, jer i hipertireoza i hipotireoza mogu imati značajne učinke na raspoloženje", nastavlja dr. Means. "Optimalna antioksidativna i imunološka funkcija temeljna je za status raspoloženja ublažavanjem oksidativnog stresa (na koji je mozak vrlo osjetljiv) i kronične upale, a oba mogu imati negativne učinke na mozak", dodaje.

Kelj i špinat

Jeste li spremni prekinuti dugotrajni zimski blues? Jedite zelje! Prema Stacie J. Stephenson, članici odbora Američkog udruženja za prehranu, osobito tamno lisnato povrće (mislite na kelj, špinat i blitvu) bogato je vitaminima B skupine. Prema ovom članku o hranjivim tvarima iz 2016., ti vitamini igraju ulogu u proizvodnji moždanih hemikalija koje utječu na raspoloženje i druge funkcije mozga.

Grah i leća

Grah, mahunarke i drugi složeni ugljikohidrati koje tijelo sporo apsorbira mogu smanjiti želju za manje zdravim ugljikohidratima koji često mogu dovesti do nestabilnih skokova šećera u krvi, što, kako ističe dr. Means, može uzrokovati neraspoloženje i razdražljivost.

Ovi složeni ugljikohidrati također pružaju vlakna koja poboljšavaju mikrobiom i otporni škrob, koji pomažu u održavanju stabilnog šećera u krvi i ograničavaju vjerojatnost promjena raspoloženja.

Trebate li još jedan razlog za opskrbu grahom i lećom? Obje su namirnice također dobri izvori triptofana, koji tijelo koristi za stvaranje serotonina.