Konzumirajte ih češće
10

Prema preporuci nutricionistice: Ovih 10 namirnica pomaže pri gubitku kilograma

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Gubitak kilograma nije jednostavan proces, ali pažljivim izborom namirnica i pravilnom ishranom, možete postići svoje ciljeve i pritom steći dugoročne i zdrave navike. Neke namirnice su svakako bolji izbor u procesu mršavljena, stoga ih pažljivo birajte prilikom naredne kupovine.

Nutricionistica i dijetetičarka Aleksandra Đorđević, koja redovno dijeli korisne sadržaje na svom Instagram profilu pod nazivom "bigmama_healthyfood", otkrila je kojih su njenih 10 favorita kada je riječ o namirnicama koje pomažu u mršavljenju.

"Nisu sve navedene namirnice ujedno i niskokalorične, tako da treba obratiti pažnju i na kalorijsku vrijednost, odnosno količinu koju pojedemo u danu", navela je.

U snimku kojeg je podijelila na svom Instagramu, moguće je vidjeti kako bira povrće u marketu, u opisu objave objasnila zašto daje prednost nekim namirnicama.

Kao prva namirnica na njenom popisu su jabuke. Ističe kako su one niskokalorične i bogate vlaknima, što pomaže kod dugotrajnojg osjećaja sitosti. Na drugom mjestu je zeleni čaj, jer sadrži antioksidanse, koji ubrzavaju metabolizam i sagorijeva masti.

Nakon toga navodi još jedan popularan napitak kojeg preporučuju mnogi treneri i nutricionisti, a to je niskomasni grčki jogurt. Preporučuje ga zbog toga što je bogat proteinima, koji poput vlakana pomažu kod dužeg osjećaja sitosti i regulisanju gladi.

Nutricionistica Đorđević preporučuje i ovsene pahuljice, koje su poznate po brojnim benefitima i potencijalu za ubrzavanje metabolizma. Pored toga, ona ističe kako ovsene pahuljice imaju visok sadržaj vlakana, koja stabilizuju nivo šećera u krvi i drže nas duže sitim.

Svakako, na ovom popisu su se našla i jaja, koja su poznata kao dobar izvor proteina i zdravih masti, ali i avokado koji se vrlo često kombinuje s jajima i nekim izvorima ugljikohidrata. Kako navodi, avokado je izvor zdravih masti koje održavaju stabilan nivo energije i sprečava prejedanje.

Na listi su se našle i brokule - niskokalorično povrće, koje sadrži puno vlakana i vode, a pritom pomaže u regulaciji apetita. No, naravno da je prilikom gubitka kilograma pored velikog broja vlakana, važan i unos proteina kako bi izgradili mišiće. Stoga, predlaže i konzumaciju pilećeg filea.

Posljednje dvije namirnice koje su na njenom popisu su bademi i kinoa. Poznato je da su bademi izvori zdravih masti i proteina, koji pomažu kod sitosti. Nešto manje zastupljena namirnica u jelovnicima, nutricionistica Đorđević ističe da je kvinoj savršen balans masti i proteina, kao i vitamina, minerala, masnih kiselina i vlakana.