Redovnim konzumiranjem ovih namirnica možete ojačati svoj imunitet

Ovaj vitamin potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje su ključne za borbu protiv infekcija. Shodno tome da ovaj vitamin tijelo ne može proizvesti niti skladištiti, važno je unositi ga svakodnevno.
Ukoliko se osjećate iscrpljeno ili primijetite prve znakove prehlade, đumbir je odličan izbor. On ima protivupalna svojstva, pomaže kod mučnine, smanjuje bolove u mišićima i potiče cirkulaciju. Najbolje ga je konzumirati svježeg, u čaju ili kao dodatak jelima.
Također, osim što je bogat vitaminom C, špinat sadrži i beta-karoten koji pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Kako bi sačuvali što više njegovih hranjivih sastojaka, najbolje ga je jesti lagano kuhanog ili sirovog u salatama.
Bademi, orasi i lješnjaci su puni vitamina E koji djeluje kao antioksidans i štiti stanice od oštećenja. Osim toga sadrže zdrave masti i magnezij koji pomaže u smanjenju stresa koji može oslabiti imunitet.
Med je poznat po svojim antibakterijskim i protivupalnim svojstvima. Pomaže kod kašlja, grlobolje i općeg jačanja organizma. Najbolje ga je konzumirati sirovog, dodati ga u čaj ili pomiješati s limunom i đumbirom.
Losos, sardine i skuša sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upale u tijelu i poboljšavaju rad imunog sistema. Također, ove namirnice bogate su vitaminom D koji je ključan za otpornost organizma, posebno tokom mjeseci kada se manje vremena provodi na suncu.